Hazai hírek Oktatás

Idén nem lesz külső tesztelés a kilencedikeseknek

nem lesz külső tesztelésAz oktatásügyi miniszter 2021. május 27-i határozata értelmében 2020/2021-es tanévben az alapiskolák végzős tanulói, valamint a nyolcéves gimnáziumok negyedikesei (kvarta) számára idén nem lesz külső tesztelés. A tanulók tudásszintjét matematikából és az oktatási nyelvből nem országosan, hanem csak egy reprezentatív minta segítségével fogják felmérni.

Indoklás:
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 betegséggel kapcsolatos járványügyi helyzetet követően, az iskolák területén tartózkodó személyek számának csökkentése érdekében a külső tesztelés eltörlését kiterjesztik az alapiskolák végzős tanulói, valamint a nyolcéves gimnáziumok negyedikesei (kvarta) tanulókra is.

Az ún. monitor célja az idei tanévben az, hogy teszteljék a kiválasztott diákok tudását a pandémia második hulláma és a távoktatás után. A felmérésbe az ország minden szegletéből bekapcsolódik majd egy-egy iskola. A reprezentatív mintában képviseltetni fogják magukat a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, a nagyobb és kisebb iskolák, valamint a szlovák és a magyar tanítási nyelvű iskolák is. Ez utóbbiak diákjai minden anyagot magyar nyelven kapnak meg.

A tesztelésre a kiválasztott iskolákban május 31. és június 11. között kerül sor. Az egyes tanintézmények szabadon választhatnak időpontot ebben a kéthetes időintervallumban.

„A diákok kitöltenek majd egy kérdőívet is, melynek célja annak kiderítése, hogy mit gondolnak az idei távoktatásról, és mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataik. A tanulók válaszait fontos információkként fogjuk kezelni, melyek lehetővé teszik számunkra az elmúlt hónapokban zajló távoktatás kiértékelését” – közölte Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

19877
%d bloggers like this: