Oktatás

Sajtótájékoztató a „mintaiskoláról”

Branislav Gröhling, a minisztérium vezetője bejelentette, hogy a következő lépésként fel kívánja újítani az iskolák belső tereit, hogy azok vonzóbb környezetet nyújtsanak a tanulók számára a tanításhoz és a szabadidős tevékenységekhez egyaránt.

„Célunk az iskolai helyiségek korszerűsítése, hogy ösztönözni tudjuk az iskolai oktatás innovatív megközelítéseit, például a csapatmunkát vagy a csoportos problémamegoldást” – mondta az oktatási tárca vezetője. Hozzátette, hogy ezekhez a változásokhoz szorosan kapcsolódnak a tantervi változások, amelyeken a minisztérium dolgozik, valamint a tanárképzésben bekövetkező változások, amelyekre a megújítási tervben külön finanszírozási összeget különítettek el.

Az Oktatási Minisztérium jövő héttől elindítja a Modern Iskola projektet. Az alapítók 30 ezer eurós támogatást igényelhetnek a minisztériumtól iskoláik belső terének korszerűsítésére. Ez magában foglalja a tantermek korszerűsítését, a tantermekben pihenőhelyek kialakítását vagy a közös helyiségek korszerűsítését. A minisztérium összesen legfeljebb kétszáz iskolát tervez támogatni az első kísérleti szakaszban, összesen 3,5 millió euró értékben.

A korszerűsítési átalakítások tervezésekor az alapítók inspirálódhatnak azokból a mintatantermekből, amelyeket a minisztérium a pozsonyi Tomášikova utcai mintaiskola helyiségeiben alakított ki. A támogatás általános iskoláknak, középiskoláknak és társult iskoláknak szól. A pályázatokat 2021. május 23-ig lehet elektronikus úton benyújtani. További információkat a minisztérium a honlapján tesz közzé.