Hazai hírek Oktatás

Követelik, hogy idén se lehessen megbuktatni senkit

idén se lehessen megbuktatni Több szakmai szervezet, civilszervezet és oktatási intézet azt követeli az oktatási minisztériumtól, hogy idén se lehessen megbuktatni egyetlen diákot sem. A felhíváshoz szakmabeliek, egyetemi oktatók csatlakoztak, és köztük van az országos tanfelügyelet előző igazgatója is.

Azzal érvelnek, hogy a diáknak semmit sem segítene a buktatás, az évismétlés helyett segítséget kell adni nekik a tananyag pótlásához, akár nyári iskolákban, vagy más módon – ennek formáját találja meg a minisztérium és az iskolák.

A járvány első évében, a 2019/2020-as tanévben a minisztérium elrendelte, hogy nem lehet buktatni az iskolabezárások miatt. Idén májusban azonban új rendeletet adott ki, aszerint most lehet buktatni, holott ebben a tanévben jóval kevesebbet jártak iskolába a diákok, mint az előzőben.

A felhívás aláírói rámutatnak, hogy több tízezer gyerek nem tudott részt venni a távoktatásban, vagy ha igen, a távoktatás akkor sem egyenértékű a tantermi oktatással, és a gyerekek megbuktatása egész tanulmányaik, sőt későbbi életük alakulását is befolyásolhatja – segítséget viszont semmiképp nem jelent nekik.