Oktatás

Gútai Erasmus+ projekt a járvány árnyékában

Lezárult az első Erasmus+ projektév a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban.

A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusától az iskolák nem vehetnek részt a külföldi projekttalálkozókon, holott a külföldi tanulmányutak jelentik az Erasmus+ fő vonzerejét. Az iskolák több-kevesebb sikerrel a virtuális térben igyekeztek megvalósítani a feladatokat online konferenciák és többnapos virtuális projekttalálkozók formájában. A távoktatás alatt ez gyakran komoly plusz terhet jelentett az online órákra való készülés mellett a tanárok és a diákok számára is.

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont a 2020/2021-es tanév szeptemberétől kapcsolódik be az Erasmus+ Stratégiai partnerségek nemzetközi programba spanyol, olasz, lengyel, szerb és török partneriskolákkal karöltve. Az angol nyelvű projekt „Climate And Threats on Cultural Heritage” („A klímaváltozás hatása kulturális örökségünkre”) címmel azt vizsgálja, miként hat a klímaváltozás a partnerországok kulturális örökségére, illetve miként tudnak részt venni a partneriskolák ezen kulturális emlékhelyek, épületek, természetvédelmi övezetek megőrzésében. A projekt fő célja, hogy a diákok tudatosítsák, milyen fontos a környezettudatos magatartás értékeink megóvása érdekében is.

Az Erasmus+ projektben résztvevők kérhetik a kétéves projektek meghosszabbítását egy évvel, és iskolánk is élt ezzel e lehetőséggel. Az első projektév afféle „előkészítő” volt, a diákok megismerkedtek a résztvevő országokkal és iskolákkal, elsajátították a környezetvédelemmel és a környezettudatos életmóddal kapcsolatos angol szókincset.

Az első projektévben a résztvevő 7–9. évfolyamos diákok négy online konferencián vettek részt, illetve bekapcsolódtak a logótervező versenybe, melynek célja a projekt témáját és szellemiségét tükröző logó elkészítése volt. 2021 januárjában volt az első online konferencia, a hat partneriskola diákjai bemutatták országukat, városukat és iskolájukat. A második online konferencián WATER, THE LIFE címmel a víz témakörét járták körbe természetföldrajzi, környezetvédelmi és kulturális szemszögből. Ezen a konferencián több mint 120 diák és pedagógus vett részt, 18 nemzetközi diákcsapat alakult, melyek közösen dolgoztak a témákon. Az áprilisi online konferencián a partneriskolák diákjai – a Föld napjához kapcsolódva – a környezettudatos táplálkozás témakörét vizsgálták. Bemutatták országuk hagyományos ételeit és táplálkozási szokásait, illetve kisvideókban megosztották tradicionális ételeik receptjeit. Arra is rámutattak, milyen negatív környezeti hatásai vannak az ételpazarlásnak, az ételek túlzott csomagolásának és a termőföldek mértéktelen kihasználásának.

2021 júniusában került sor Erasmus+ projektünk zárókonferenciájára, a tanárok és diákok szóban értékelték az első projektévet, Wordart posztert készítettek, és elbúcsúztak egymástól annak reményében, hogy a következő tanévben már a személyes találkozhatnak a partnerországokban. A tanévzáró ünnepségen Decsi Katalin igazgatónő oklevelet és ajándékcsomagot adott át a projektben résztvevő diákoknak és tanároknak és megköszönte munkájukat.

Összességében több szempontból hasznos volt az előkészítő projektév. Diákjaink angol nyelvtudása és kommunikációs készsége is fejlődött, megtanultak nemzetközi csapatban dolgozni, előadóként is egyre bátrabbak és talpraesettebbek lettek. Bízunk benne, hogy az elkövetkező két projektévben végre személyesen is találkozhatunk partneriskoláinkkal a külföldi projekttalálkozókon, és kamatoztathatjuk az első projektévben megszerzett tudásunkat.

Galo Lukács Tímea
projektkoordinátor