Hazai hírek

Ki jár jól az iskolaügyben az 500 eurós támogatással?

500 euró, iskolaügy, béremelés, támogatás Ki jár jól
(Pixabay)

A rövid válasz az, hogy hosszú távon senki. Mindenképpen jobb a béremelés, mint az egyszeri támogatás. A „bűvös” határ pedig bruttó 1190 euró és 50 cent.

Rövid távon viszont tényleg vannak, akik így valamivel több pénzt kapnak, mintha 10 százalékkal emelnék a bérüket. Természetesen azokról van szó, akik a legrosszabbul keresnek az iskolaügyben. De nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egyszeri támogatás, és a fizetésemelés több szempontból mindenkinek kedvezőbb.

Igor Matovič szinte dicsekedett azzal, amikor véglegesen bejelentette, hogy nem lesz júliustól 10 százalékos emelés, csak 3 százalékos, hogy vannak, akik így még jobban is járnak. Az óvodai és iskolai szakácsnőkkel hozakodott elő.
Összességében érvényes, hogy az alacsonyabb keresetű nem pedagógiai alkalmazottak így valamivel több pénzt kapnak az egész évre kiszámítva.

Mit mondanak a számok?

Ám az 500 euró „jutalom” nem számítódik bele a bértáblázatba, a bértarifákba. Ez azt jelenti, hogy ha jövőre lesz béremelés az iskolaügyben, ez az 500 euró semmilyen módon nem jelenik meg abban, egyszerűen fogalmazva „nem dobja meg az alapot”, amit majd megemelnek.
Az Oktatási Elemzőközpont (CVA) számításai szerint az az alkalmazott jár jobban az 500 euró támogatással, akinek a bruttó bére az idei első félévben nem érte el az 1190 euró 50 centet.
Ők a július 1-jei 3 százalékos emeléssel együtt egész évre kicsivel több pénzt kapnak.

Akik viszont legalább bruttó 1190,50 eurót keresnek, rosszabbul járnak. Minél többet keresnek ennél, annál rosszabbul.

A hivatalos megfogalmazás szerin az infláció kompenzálására küldött, várhatóan szeptemberben megérkező 500 euró nagyjából megegyezik azzal az összeggel, amit tavaly kaptak az iskolaügyi alkalmazottak, az akkori indoklás szerint a Covid és a távoktatás megpróbáltatásai miatt. Novemberben bruttó 100, decemberben pedig bruttó 350 eurót kaptak, tehát összesen 450-et.

A CVA elemzése szerint az 500 euró és a 3 százalékos emelés természetesen nem fedezi az infláció miatt megemelkedett költségeket: átlagosan 10-12 százalék lehet az infláció.

Az iskolaügyi alkalmazottak szakszervezete (OZPŠaV) is pontosan arra mutatott rá, hogy az 500 eurós támogatást semmiképpen nem lehet összehasonlítani a béremeléssel. A szakszervezet ezért kész rögtön sztrájkkal kezdeni az új tanévet szeptemberben.

A szakszervezet azt is kiszámolta, hogy a bruttó 500 euró nettó 348 eurónak felel meg, ez pedig egy évre havi 29 euró.

Összességében pedig köztudottan annyira alulfizetett a szlovákiai iskolaügy az EU többi tagállamához viszonyítva, hogy az néhány éven belül már az egész oktatási rendszert és a színvonalat fogja fenyegetni, mert ilyen fizetéssel nem lehet pályakezdő pedagógusokat az osztálytermekbe csábítani.