Matematika Tanuljunk

Távtanítás – Középiskola 4. o. – Ismétléses variáció

Az ismétléses variáció. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közreműködésével 2020-ban az általános és a középiskolák minden osztálya számára egy teljes évnyi tananyag kerül rögzítésre. A tanórák a YouTube-on érhetőek el a diákok szülők számára, akik szükség esetén az így létrehozott tudástár felhasználásával sajátíthatják el a tananyagot.

Az ismétléses variáció

Variáció
Tanár: Béres Zoltán

Ismétléses variáció(k)ról akkor beszélünk, ha egy (véges) halmaz elemeiből úgy képezünk csoportokat, hogy az egyes elemeket akár többször is kiválaszthatjuk. Tehát n elemű halmazból k elemű részhalmazokat választunk ki, majd ezeket sorba rendezzük (permutáljuk); és egy elemet egy csoportban akár k-szor is felhasználhatunk

Maga a variáció tehát az elemek egy lehetséges rendezett kiválasztását jelenti; a fogalom nem tévesztendő össze a variációk számával, amely azt mutatja meg, hogy hány ilyen variációt képezhetünk.

Matematikailag az A halmaz n-edrendű k-adosztályú variációi felfoghatóak v:{1,2,…,k-1,k}→A leképezéseknek (az ismétlés nélküli variációk pedig ilyen alakú injektív leképezéseknek).

Tanár: Béres Zoltán

Matematika, középiskola 4. osztály

http://refkol.ro/tuzson/anyagok/variaciok2.pdf