Egyéb kategória Gyermeknevelés Közösség

Miért lesz tízből egy ember balkezes?

A társadalom 10%-a éli balkezesként mindennapjait, a kutatókat pedig már több mint 150 éve foglalkoztatja a jelenség: mitől lesz valaki balkezes?

A kutatók szerint a géneknek kétségkívül van szerepe a kérdésben, ugyanakkor nem törvényszerű, hogy két jobbkezes szülőnek hasonlóan jobbkezes gyermeke születik majd. Más kutatók ugyanakkor a férfi nemi hormon, a tesztoszteron jelentőségét emelik ki, abból kiindulva, hogy a balkezesek között magasabb a férfiak aránya. Egy eléggé ellentmondásos feltételezés pedig arról számol be, hogy eredetileg mindenki jobbkezesként jön a világba, és egy korai agykárosodás következtében „váltanak”. A kutatók utóbbi elképzelése nincs tudományosan alátámasztva.

Balkezesként egy jobbos világban

balkezes
Mitől lesz valaki balkezes?

A történelem során hosszú ideig érte negatív megkülönböztetés a balkezeseket, „gonosznak”, sőt „boszorkánynak” titulálták őket, néhány évtizeddel ezelőttig pedig az „átszoktatás” volt a bevett gyakorlat. Ma már elfogadóbb a társadalom, ennek ellenére mégsem olyan egyszerű balkezesként élni a jobbkezese világában. Mindennapi használati eszközeink jobbkezeseknek vannak kialakítva, így egy „sutának” a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységek – például egy olló használata vagy a spirálfüzetbe való jegyzetelés – is feladhatják a leckét. Néhány kutatás arra is rámutat, hogy a balkezesek körében nagyobb a tanulási nehézségekkel küzdők aránya, de hajlamosabbak az autizmusra és az epilepsziára is.

Nemcsak hátrány azonban, ha valaki balkezesként éli mindennapjait. Néhány sportban kifejezetten előnyös lehet ez a típusú adottság, a boxtól kezdve egészen a vívásig, előbbi képviselői például egyértelműen több meccset nyernek, mint jobbkezes társaik. Ezen kívül a balkezesek kiemelkedő nyelvérzékkel és emlékezőképességgel is rendelkeznek.

Semmivel sem rosszabb a balkezes

Semmivel sem jobb a másiknál az, aki jobbkezes, viszont járhat előnyökkel a balkezesség: mondják, sok irigylésre méltó vonásuk van. Jobb a vizuális memóriájuk, kreatívabbak, mint a jobbkezesek. A balkezesek jobbak a multitaskingban, azaz jobban megy nekik, hogy egyszerre több dologgal foglalkozzanak. Jól tájékozódnak, gyorsabban dolgozzák fel az információkat, és jobbak a matematikában is, illetve a geometriában, mert jobb a térlátásuk. Ez utóbbit bizonyos sportokban, mint a teniszben, az ökölvívásban vagy a vívásban is kamatoztathatják.

Ezeket, bár valóban irigylésre méltó tulajdonságok, inkább ne irigyeljük jobbkezesként, hanem vegyük egyfajta kompenzálásnak az élettől, hiszen számos dolog, így például egy hagyományos élezésű olló használata bajos a számukra. Nem véletlen gyártanak direkt balkezesnek szánt eszközöket, és nyitnak balkezesek számára készülő tárgyakat forgalmazó boltokat.

Forrás: