Kémia Tanuljunk

Kémia: Atom, molekula, ion

Atom, molekula, ion: felépítésük, keletkezésük, jellemzőik. Az anyagokban (a nemesgázokat kivéve) az atomok különféle módon egymáshoz kapcsolódva fordulnak elő. A kötések között erősség szerint megkülönböztetünk elsőrendű és másodrendű kötéseket. Az elsőrendű kötések: az ionos, a kovalens és a fémes kötés. A másodrendű kötések általában a molekulák között jönnek létre. Legyél bajnok, versenyezz a legjobbakkal és nyerj! Próbáld ki: http://videotanar.hu/

Az atomok az anyag építőkövei. Minden anyag atomokból áll. Korábban a tudósok úgy vélték, hogy egy atomot nem lehet tovább osztani. A későbbi felfedezések azonban azt találták, hogy az atomok tovább oszthatók szubatomi részecskékké. A fő szubatomi részecskék a protonok, a neutronok és az elektronok. A több atomból készült alapstruktúrát molekulának nevezzük. Az ion egy adott atom származéka. A fő különbség egy atom és egy ion között az atomok nem rendelkeznek nettó elektromos töltéssel, míg az ionok nettó elektromos töltéssel rendelkeznek.

A kémiában a molekulák két, vagy több atomból álló semleges anyagi részecskék, melyekben az atomokat erős kovalens kötés kapcsolja össze. A molekulákat alkothatják egyetlen kémiai elem atomjai – ilyen például az oxigénmolekula (O2) –, vagy állhat többféle elem atomjaiból is, mint például a vízmolekula (H2O).