Kitekintő

A maszk drámaian csökkenti a fertőzés kockázatát

A maszk drámaian csökkenti a fertőzés kockázatát.  A koronavírus-járvány kirobbanása óta sokat lehetett már arról hallani, hogy milyen távolságot érdemes tartani a másik embertől annak érdekében, hogy minimális legyen a megfertőződés esélye, illetve arról is, hogy miért fontos az arcmaszk viselése.

A rossz hír, hogy a 1,5 méteres távolságtartás nem elegendő. Sőt, gyakorlatilag a három méter sem, a modellezések alapján ugyanis ilyen távolságból kevesebb mint 5 perc alatt fog 100 százalékos valószínűséggel megfertőződni egy olyan ember, aki még nem vette fel a védőoltást, és egy fertőzött közelében áll.

Eberhard Bodenschatz, a Max Planck Dinamikai és Önszerveződési Intézet vezetője szerint ilyen távolságnál a kilélegzett levegő már szétterjedt, a fertőző részecskék felhígulnak, az egyébként pedig különösen sok vírust tartalmazó nagyobb részecskék pedig a földre hullnak. Ehhez képest a szakemberek azt találták, hogy ha egy oltatlan nem visel maszkot egy, a koronavírus delta variánssával súlyosan fertőződött ember közelében, akkor még a háromméteres távolságtartás sem fogja őt megvédeni.

Jó hír ugyanakkor, hogy a szakemberek szerint ha mindketten jól illeszkedő, helyesen viselt FFP2-es maszkot viselnek, akkor a fertőzés kockázata drámaian lecsökken. Ha a fertőzött és a nem fertőzött egyén is ilyen arcmaszkot visel, a fertőzés kockázata 20 perc elteltével még a legrövidebb távolság esetében is alig haladja meg az egy ezreléket.

Ha a maszk nem illeszkedik jól az arcukra, a fertőződés esélye 20 perc elteltével 4 százalékra nő. Amennyiben orvosi maszkot viselnek, ez az arány legfeljebb 10 százalék.

 

A maszk drámaian csökkenti a fertőzés kockázatát
A széleinél nem szorosan illeszkedő maszkok lehetővé teszik a levegő be- és kilépését, különösen az orrlyukaknál, de az arcnál is. De még a rosszul illeszkedő maszkok is jelentősen csökkentik a fertőzés kockázatát.

Az intézet kutatói megjegyzik, hogy az általuk leírt adatok a fertőződés maximális valószínűségét írják le, a való életben azonban ennek az esélye 10-100-szor kisebb lehet.

A szakemberek megjegyzik, az iskolákban szintén kifejezetten ajánlott maszkot viselni, így ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a fertőződés kockázata.

How well masks protect

%d