Hazai hírek Versenyek

Ma zajlik a XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége ma, június 11-én rendezi meg a XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált. A megnyitó 9 órától a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában van, utána a versenyzők és a zsűri közösen megkoszorúzzák Kaszás Attila szobrát.

A fiatalon elhunyt színművész emlékének szentelt versmondó fesztivál célja ráirányítani a figyelmet fiatal hazai tehetségeinkre. A versenyt három kategóriában rendezik meg: az alapiskolák alsó tagozata, az alapiskolák felső tagozata és a gimnáziumok tanulói kategóriában.

A fesztiválra benevezett tanulóknak mindhárom kategóriában két művet kell előadniuk: kötelezőként Petőfi Sándor egy versét, valamint egy szabadon választott költeményt. A délelőtti elődöntőben mindkét művet előadják, majd a zsűri minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolja a versmondókat. A verseny elődöntői négy komáromi helyszínen zajlanak a délelőtt folyamán.

Az aranysávos minősítést kapott versmondók mindhárom kategóriából a délutáni döntőben találkoznak, és az előválogatón a zsűri által jobbnak ítélt versüket adhatják elő. Az itt nyújtott teljesítményük alapján dönt az egyesített zsűri a fődíj és a különdíjak odaítéléséről. Minden versenyző emléklapot és könyvjutalmat kap.

A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított emlékplakett, a Kaszás Attila-díj.
A versmondó fesztivál döntőjére, az eredményhirdetésre és díjkiosztásra, valamint a zsűri egyénre szabott értékelésére 2022. június 11-én, szombaton 14:30 és 18 óra között kerül sor a Danubius Szálló és rendezvényközpont nagytermében.

(SZMPSZ)

Kaszás Attila televizio.sk
Kaszás Attila
15 éve ment el Kaszás Attila

A zsűriben szlovákiai és magyarországi színházak művészei és drámapedagógusok, köztük Kaszás Attila egykori pályatársai is helyet foglalnak. Név szerint: Bánfalvi Eszter, Bardóczy Attila, Dolmány Mária, Ficza István, Funtek Frigyes, Hirschberger Szilvia, Holocsy Krisztina, Kocsis Judit, Kolnai Kovács Gergely, Lajos András, Magyar Bálint, Pápai Erika, Quintus Konrád, Szabó Viktor, Szvrcsek Anita és Tóth Zsuzsanna.