Hazai hírek

Jövő héten új járványszabályok jönnek, a gyerekeket kevéssé érintik

a kétszeri oltás szem lesz elegendő
Lesz, ahol már a kétszeri oltás sem lesz elegendő, a háromszor beoltottak élvezhetnek nagyobb szabadságot. Viszont a gyerekek számára a tervek szerint elég lesz az iskolai tesztkelés a rendezvényeken való részvételhez.

A járványügyi szempontból különösen kockázatos rendezvényekre, mint például a lakodalmak, különféle ünnepségek, csak háromszor beoltott személyek, illetve azok mehetnek, akik már átestek a fertőzésen. Két oltás mellé negatív teszt is kell – erről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter beszélt ma a Markíza televíziónak.

„Kevésbé kockázatos rendezvényeken elég lesz két oltás is, de lakodalomban, halotti toron, ünnepségeken, bálokon nem”

– mondta Lengvarský. A szállodák OP-rezsimben működhetnek (beoltottak/betegségen átesők), és egyes sportrendezvényekre is csak ők juthatnak be. Lengvarský szerint a gyerekek számára elég lesz az iskolai antigéntesztelés.

Eltörlik a járások színek szerinti besorolását, mert ahogy most fest a helyzet, két hét alatt a zöld járások is feketére váltanának – jegyezte meg a miniszter.

Lerövidül viszont a karantén, mert az omikront szinte mindenki elkapja majd, és annyian lesznek karanténban, hogy megbénulhat az ország működése és ellátása. A karantén hossza szintén az oltásoktól függ majd, a háromszor beoltottak számára csupán 3 nap lesz. A változások várhatóan jövő szerdától, január 19-től lesznek érvényesek.