Oktatás

Hogy kerül a rimaszombati juhtúrós galuska budapesti Michelin-csillagos éttermekbe?

juhtúrós galuska

A választ a Rimaszombati Magán Szakközépiskola két fiatal szakoktatójánál, Eibner Tibornál és Nagy Gergőnél kell keresni, akik két hetet töltöttek budapesti Michelin-csillagos éttermekben az Erasmus+ program keretében.

Az iskola tavaly dolgozott először Michelin-csillagos étteremmel Franciaországban, ahonnan a diákok rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértek haza. Ekkor döntötte el az iskola vezetése, hogy nemcsak diákok, hanem szakoktató tanárok is jelentkezhetnek ilyen típusú gyakorlatra.

juhtúrós galuska
Borkonyha

Nagy Gergő, az iskola volt diákja jelenleg felszolgálást, nemzetközi gasztronómiát és ételkészítési technológiát tanít. Már a szakközépiskolai évek alatt több alkalommal járt külföldön: pincérkedett Malagán, vendéglátást tanult az Azori-szigeteken, ötcsillagos ciprusi szállodában dolgozott. Szakoktatóként járt Piemontban, Máltán és lehetősége volt a híres séf, Sárközi Ákos konyháján dolgozni. A Borkonyha 8 éve szerezte meg a csillagot, és azóta is sikerül megtartania. Aki nem jártas a fine dining világában, az is ismerheti a séfet, hisz ő a népszerű főzőműsor, A konyhafőnök egyik mentora.

 

Eibner Tibor szintén a Rimaszombati Magán Szakközépiskolában tanulta ki a szakmát, jelenleg a DTI egyetemen folytatja tanulmányait levelező tagozaton. Ő is az ételkészítés technológiáját tanítja az iskolában. Tibor Budapest egyik legújabb Michelin-csillagos éttermében, az Essênciában dolgozott. Az éttermet egy házaspár vezeti, a portugál származású Tiago Sabarigo és magyar felesége, Jenei Éva. A konyha filozófiája e két kultúrára épül, ezért is fér meg egy menüsorban a polip, a tőkehal, a mangalica és a csicsóka.

juhtúrós galuska

És akkor hogyan került a juhtúrós galuska az éttermekbe?

Tibort Tiago kérte fel, hogy készítse el Szlovákia ikonikus ételét a „bryndzové haluškyt“. A végeredmény nagyon tetszett a Michelin-csillagos csapatnak, többen közülük először ettek ilyet. A séf persze már ismerte, sőt elmondása szerint az esküvője menüjében is szerepelt a juhtúró, mert az egyik kedvenc alapanyaga.

juhtúrós galuska

A Borkonyhán is tervben volt egy ilyen szlovák vacsora, ám az állandó telt ház miatt erre nem került sor, de sebaj, hiszen az együttműködés folytatódik. Hamarosan a Borkonyha csapata is megkóstolhatja a galuskát, de azt már a rimaszombati iskola diákjai fogják elkészíteni a következő Erasmus-gyakorlat során.

(Fényképek: www.borkonyha.hu, www.essenciarestaurant.hu, www.ssosrs.sk)

Borkonyha

Egy degusztációs menü a következő fogásokból áll: előételként tokhal, retek, torma relish, tokhalkaviár, grapefruitzselé; második előétel: erdeigombás nudli, szarvasgombás tojás, jégsaláta; főétel: galambmell és galambcomb, helyben füstölt cékla, fekete gyökér és fekete ribizli; második főétel: marha hátszín és marhapofa, babpüré, paprika; desszert: fehér csokoládé, kókusz, tarlórépa és petrezselyem.

 

Essência

Az étterem vendégei többnyire külföldiek, főleg a skandináv országokból. Három menüsorból választhatnak: az Itthon elnevezésű menüsor magyar ételeket, az Otthon pedig Portugália jellegzetes fogásait sorakoztatja fel. A különlegesség viszont a Május 17. elnevezésű ételsor, ami a séf és felesége gyermekének a születésnapjára utal, így a menüsorban mind a magyar, mind a portugál konyha jellegzetes fogásai szerepelnek.

%d bloggers like this: