Oktatás

Nagyszarvától Nagykaposig 15 iskolabuszt indít a Rákóczi Szövetség

15 iskolabuszt indít a Rákóczi Szövetség
(Fotó: Rákóczi Szövetség)

Nagyszarva, Hetény, Nagysalló, Léva, Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely, Nagykapos – szeptembertől 15 szlovákiai település magyar alapiskolájába segíti a gyerekek eljutását a Rákóczi Szövetség.
Az iskolabuszprogramot ma ismertette Nagysallón tartott sajtótájékoztatóján Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. A cél, hogy az iskolabuszoknak köszönhetően a gyerekek a környező falukból is eljussanak a magyar iskolába, így a szülők magyar iskolába íratják őket.

„A magyar iskolák a magyar jövőt, a magyar közösségek fennmaradásának zálogát jelentik” – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Csáky Csongor Nagysallóban, és felidézte, hogy az előző évhez képest mintegy háromszáz kiselsőssel több gyereket írattak magyar iskolába.

Az iskolabuszprogramba a statisztikai adatok alapján választották ki a településeket, az alapján, hol van rájuk a legnagyobb szükség. Csáky elmondta: a programot 350 millió forinttal támogatta a magyar kormány, ez tizenegy 9 személyes, illetve öt 24 személyes iskolabusz megvásárlására és üzemeltetésére elég.
A sajtótájékoztatón Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, továbbá az SZMPSZ képviselői is részt vettek.

A hírek szerint a Nagykaposba szánt iskolabuszt végül a Vajáni Reformatus Alapiskola kapja…