Hazai hírek Oktatás

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a közösségi oldalán üzent a pedagógusoknak

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejegyzése szerint a gyerekek iskolába való visszatérése nemcsak tanulmányi előmenetelük miatt fontos, hanem azért is, mert az elszigeteltség egyre inkább nyomokat hagy mentális egészségükön. Ez természetesen akkor igaz, ha az iskolák biztonságos és ösztönző terek, amelyek segítenek a gyerekeknek megbirkózni a bizonytalansággal, a stresszel és az agresszióval, és segítenek megelőzni az erőszakot és a bántalmazást.

Čaputová rámutatott az Annamajorban (Miloslavov – Szenci járás ) történtekre, ahol egy csapat fiatal leitatott, megvert és levetkőztetett egy 11 éves lányt a falu egykori szövetkezetének területén. Minderről képeket és videókat készítettek, amik aztán a közösségi hálón kötöttek ki. Az ügy nagy visszhangot váltott ki, reagált rá az országos rendőrparancsnok, a belügyminiszter és a főügyész is.

„Ez az eset is azt mutatja, hogy a társadalmunk rendkívül nehéz helyzetben van, amikor a feszültség és az agresszió fokozódik” – mutatott rá, hozzátéve, ezeket együtt kell leküzdenünk, emellett pedig a kölcsönös tiszteletre kell építenünk a családon belül, az iskolában, a munkahelyen és az egész társadalomban.

Ezzel összefüggésben arra kérte a tanárokat és az iskola dolgozóit, figyeljék a zaklatás vagy a gyűlölet megnyilvánulásait, amelyek előtt soha nem hunyhatunk szemet, és amelyeknek kellő szisztematikus és mindenekelőtt megelőző figyelmet kell szentelni. Mindenkinek kellemes visszatérést kívánt az iskolába, és azt is, hogy a személyes kapcsolatok öröme felülkerekedjen az első félév végi stresszen.