Hazai hírek

Kutatás: Hogyan élik meg a fiatalok a Covid-19 világjárványt és az ahhoz kapcsolódó összeesküvéseket

A IUVENTA – Szlovák Ifjúsági Intézet bemutatta a Hogyan élik meg a fiatalok a Covid-19 világjárványt és az ahhoz kapcsolódó összeesküvéseket című kutatás eredményeit.
A 18 és 25 év közötti időszak döntő fontosságú a karrierrel, életmóddal vagy önfejlesztéssel kapcsolatos nézetek és attitűdök kialakulása szempontjából. A fiatalok azonban a világjárvány idején nemcsak az ellenőrzött információkon alapuló hasznos véleményekkel találkoznak, hanem könnyen bedőlhetnek a különböző összeesküvéseken alapuló, nem ellenőrzött információknak is. A konspirációs teóriák értékeik alapjává válhatnak, amelyek alapján döntéseket hoznak a fontos kérdésekben, a társadalmi életben, az életmódban, a karrierben, ami aztán a szubjektív jóllétükben is tükröződhet.

Hogyan élik meg a fiatalok

2020 óta, azaz amióta a világot elérte a járvány, sok fiatal életét nagyobb instabilitás, magány és kényelmetlenség jellemzi, ami negatívan hathat arra is, hogy különböző megalapozatlan hiedelmeknek engednek, és ennek következtében csökken a hatóságokba és az intézményekbe vetett bizalom.

Az IUVENTA kutatásai során a fiatalok serdülőkori szubjektív jóllétének megtapasztalására összpontosított, összefüggésben a felnőttkor sajátosságainak megítélésével, olyan aspektusok tekintetében, mint az instabilitás, a kísérletezés/több lehetőség, az identitás felfedezése, az énközpontúság, valamint az éretlenség és a felnőttkor közötti állapot érzése. A kutatás a Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos megalapozatlan (konspiratív és áltudományos) hiedelmek megítélését/elismerését is vizsgálta. 1000, 18 és 29 év közötti fiatal felnőtt vett részt ebben a reprezentatív felmérésben.

Hogyan élik meg a fiatalok a Covid-19 világjárványt

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a fiatalok több mint 2/3-a ebben az időszakban főleg arra keresi a választ, hogy ki is ő valójában. Különböző helyzetekben ismerkednek meg önmagukkal, és különböző szerepeket töltenek be, így többé-kevésbé a felnőttkori szerepek átvétele felé haladnak. A fiatalok 2/3-a számára ez az időszak a szüleiktől való függetlenné válás jegyében telik, 76%-uk számára pedig az önálló gondolkodás megtanulásának időszaka. Bár sokan még mindig függenek a szüleiktől anyagilag vagy a lakhatás tekintetében, és bár a szülők is fontosak a vélemények és a döntéshozatal szempontjából, a fiatalok fokozatosan megpróbálnak leválni róluk. A pénzügyi függetlenség megszerzéséhez közvetlenül kapcsolódó „fizikai leválásnál” hangsúlyosabb az önálló gondolkodásra való törekvés. Az önálló gondolkodás alatt az önálló döntéshozatalt, de a már említett saját értékek, attitűdök keresését is érthetjük, ahol hasonlóan magas arányban találtunk érintett fiatalokat.

A Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos megalapozatlan hiedelmek közé soroljuk az összeesküvést és az áltudományt. Az ilyen típusú hiedelmek nincsenek összhangban a jelenlegi tudomány tudásszintjével és bizonyítékaival, és nem bizonyítható, hogy igazak, sőt, ellentmondanak a jelenlegi tudásnak. Hogyan reagálnak rájuk a 18-29 éves szlovákiai fiatalok?

  • A válaszadók 37%-a úgy véli, hogy a Covid-19 megfelelő vitaminkombinációval kezelhető;
  • Az idősek és a gyerekek számára a Covid-19 elleni szájmaszkviselést a válaszadók 35%-a tartja veszélyesnek;
  • A válaszadók közel 26%-a úgy véli, hogy a maszk viselése a mérgező szén-dioxid fertőzés kockázatának teszi ki az embert;
  • A Covid-19-et okozó vírus jelenlétének vizsgálatát a válaszadók mintegy 16%-a tartja veszélyesnek;
  • Az alternatív kezelés a válaszadók mintegy 21%-a számára a Covid-19 betegség egyik leghatékonyabb kezelési formájának tűnik.

Az IUVENTA korábban már végzett kutatást a „Mit gondolnak a fiatalok?” témában, amely a középiskolásokra összpontosított, és azt vizsgálta, hogyan élnek, milyen hatással vannak életükre a társadalmi hálózatok, és hogyan látják a jövőjüket. Már a kutatásból is kiderült, hogy a legfontosabb dolog az, hogy támogassuk a fiatalokat, és olyan erős pontot teremtsünk, ahol nem érzik magukat egyedül. A jelenlegi kutatás, amelyben a 18-29 év közötti fiatal felnőttek játszották a főszerepet, a következőket is kimutatta:

  • Lehetővé teszi és támogatja a fiatalok „én” keresését és identitásuk feltárását – ifjúsági munka, nem formális oktatás, önfejlesztő tanfolyamok és műhelyek révén;
  • teret ad a szakmai tanácsadás igénybevételére;
  • beavatkozási programok kidolgozása;
  • a kritikai gondolkodás fejlesztésének hangsúlyozása.

A Hogyan élik meg a fiatalok a Covid-19 világjárványt és az ahhoz kapcsolódó összeesküvéseket című teljes kutatási jelentés elolvasásához kattintson IDE.

A webinárium felvétele, amelyen a szerzők ismertették a kutatás eredményeit, ITT érhető el.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.98 MB]