Hazai hírek

Gröhling a béremelésről beszélt – csak homályos ígéretre telik

Gröhling a béremelésről beszéltFolyamatosan tárgyalnak Igor Matovič pénzügyminiszterrel a pedagógusok béremeléséről, de egyszerűen most nincs pénz – röviden így foglalható össze az oktatási miniszter mai nyilatkozata.

„Többé-kevésbé rendszeresen leülünk a pénzügyminiszterrel és az államtitkárával, hogy tisztázzuk a dolgokat. Persze értjük, hogy a költségvetés nem léggömb, nem lehet bármekkorára felfújni, másrészt el kell ismernem, hogy Matovič is tisztában van a problémával és azzal, hogy muszáj lesz valamekkora összeget elkülöníteni (a pedagógusbérek emelésére – a szerk. megj.)” – mondta Branislav Gröhling. A „valamekkora összegen” túl konkrétumot, dátumot nem mondott.

A pedagógus-szakszervezetek 10 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni, még a tavalyi év végén sztrájkkészültséget hirdettek ennek érdekében, de a járványhelyzet, majd most az ukrajnai háború miatt semmilyen további lépést nem tettek.

Gröhling ma azt mondta, a minisztérium elképzelése szerint is 10 százalékkal kellene emelni a béreket, azonban ezt két részre osztaná.

„6 százalékos általános béremelés lenne, 4 százalékról pedig az iskolaigazgatók dönthetnének a pedagógusok munkája és plusz munkája alapján. Ugyanezt szorgalmaznánk a jövő évre is, ugyanis elkezdtünk tárgyalni a pénzminisztériummal az oktatásügy 2023-as költségvetéséről is”

– tette hozzá Gröhling.