Biológia Tanuljunk

Távtanítás – 8. o – Klímaváltozások – Az üvegházhatás

üvegházhatásKlímaváltozások – Az üvegházhatás A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közreműködésével 2020-ban az általános és a középiskolák minden osztálya számára egy teljes évnyi tananyag kerül rögzítésre. A tanórák a YouTube-on érhetőek el a diákok szülők számára, akik szükség esetén az így létrehozott tudástár felhasználásával sajátíthatják el a tananyagot.

Tanár: Szép Hedvig
Biológia, általános iskola 8.osztály

Ajánlott videók:

https://www.youtube.com/watch?v=B4X8P_x2AbQ&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=teRMe7DA1Lk

https://www.youtube.com/watch?v=LWyqjrGLMZQ

Mi az üvegházhatás?

Az üvegházhatás az a jelenség, amely során egy bolygó atmoszférája csapdába ejti a napsugarakat. Ilyenkor a hőenergia nem képes távozni, mivel egy részét visszaveri az atmoszféra, és emiatt a felszín és az alsó légkör hőmérséklete magasabb lesz, mint amilyen egyébként, atmoszféra nélkül lenne.

A Föld légkörének természetes üvegházhatása az élet kialakulásához elengedhetetlen volt, a tengeri élőlények ennek következtében váltak képessé arra, hogy idővel meghódítsák a szárazföldet. Vagyis az üvegházhatás bizonyos mértékig jótékony hatású, hisz nélküle a bolygó átlaghőmérséklete 15 °C helyett -18 °C lenne.

A legfontosabb üvegházhatású gázok közé tartozik a vízpára, amely az üvegházhatás 36-70%-át okozza, a szén-dioxid a második 9-26%-os részesedéssel, harmadik a metán 4-9%-os, míg negyedik az ózon 3-7%-os aránnyal, illetve a dinitrogén-oxid is hasonló részesedéssel bír. Ezeken kívül léteznek még más, úgynevezett fluorozott szénhidrogének is, de ezek jóval kisebb arányban fordulnak elő.

Jelenleg (és már évek, évtizedek óta) a fenti gázok közül a legnagyobb probléma a szén-dioxid- és a metánkibocsátás mértékével van, mindkét gáz légköri jelenléte masszív emelkedést mutat, ami emberi tevékenység eredménye. A szén-dioxid az ember okozta üvegházhatás több mint 60%-ért felel és leginkább a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével kerül a légkörbe. Ebben a folyamatban az ipari forradalom erős választóvonalat jelent: az azt megelőző 10 000 évben csak 10%-ban változott a CO2 szint, míg azóta több mint 30%-kal emelkedett a légkörben lévő szén-dioxid aránya, és jelenleg magasabb, mint az elmúlt 800 ezer (!) évben bármikor.

KLÍMAVÁLTOZÁSOK. AZ ÜVEGHÁZHATÁS