Hazai hírek

1-4. helyett az 1-5. évfolyam lesz az alsó tagozat

alsó tagozat, írás
(Pixabay)

Nem négy, hanem öt éven át lesz alsó tagozatos a kisdiák – ez a legnagyobb változás, amit az új állami pedagógiai program hoz. A plusz évfolyam a diáklétszám szempontjából jó hír az alsó tagozatos kisiskoláknak.
Az alsó és felső tagozatot három ciklusra osztják, az 1-3., a 4-5, és 6-9. évfolyamokra, és főleg az alsó tagozaton igazából csak a ciklus végén értékelik, hogyan haladt a gyerek a tanulásban – közben nincs nagy vész egy kis lemaradás miatt. Az első ciklus valójában azt szolgálja, hogy a kicsik megszokják az iskolát, a tanulást, megtanuljanak aktívan bekapcsolódni a munkába, és a kreativitásra kellene fektetni a hangsúlyt.

A második ciklusban az elképzelés szerint már magabiztosan kellene kommunikálniuk, kifejezni az érzéseiket, fokozatosan önállósulniuk kell a tanulásban, meg kell tudniuk megkülönbözteti a tényeket a feltételezésektől és az egyéni nézetektől. Itt az alsó tagozatos tanítók már közösen tanítják a diákokat a felső tagozatos szaktanárokkal. 

A felső tagozat a 6-9. évfolyam lesz. Az új pedagógiai programot és az új kerettantervet a 2026/2027-es tanévtől vezetik be.