Hazai hírek

Tüntetnek a tanárok Pozsonyban

tüntetnek
Policia – facebook

Tüntetnek a tanárok és az iskolai alkalmazottak Pozsonyban a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének szervezésében a magasabb fizetésért, valamint a tanulók és az iskolaügyi dolgozók jobb körülményeiért. A megmozduláson több ezren vesznek részt a pozsonyi Sznf téren, ahonnan a tömeg később a parlament elé vonul majd.

tüntetnek
Tüntetnek a tanárok

A sárga pólóba öltözött tüntetők elfogadhatatlannak tartják a háromszázalékos béremelést, ehelyett 10 százalékos emelést követelnek.

A rendőrség közölte, hogy a tüntetés ezidáig nyugodt körülmények közt zajlik. A forgalmat a Sznf téren és környékén korlátozzák.

A jelszavak

A tömeg, amely nem csak tanárokból, hanem Szlovákia egész területéről érkező tanárokból iskolai alkalmazottakból, tudósokból, kutatókból és egyetemi tanárokból állt, a pozsonyi Sznf térről a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsához vonul. A transzparenseken olyan feliratok szerepeltek, mint Ígéretekből nem lakunk jól, Tanár vagyok, ki kevesebb ennél? Az oktatás legyen a kormány prioritása, A gyerekek a mi jövőnk, Az oktatási beruházások a társadalom jövője vagy A bolond fegyverkezik, a bölcs tanul.

Nem sokkal 14:30 után a tiltakozó tömeg a Sznf térről az elnöki palota és a Parlament felé indult. „Ebben az időszakban korlátozások lesznek a személy- és tömegközlekedésben. A korlátozások elsősorban a Hodža tér és a Védcölöp utca (Palisády) környékét érintik” – áll az MsP közleményében. Hozzáteszi, hogy a Pozsonyi Közlekedési Vállalat felkészült a vonalak esetleges elterelésére vagy korlátozására, amelyet operatív módon, valószínűleg tartalékjárművek segítségével is irányítani fog.

Elterelték a villamosforgalmat

Az 1-es villamos vonalát, amely jelenleg nem közlekedik a Centrum megállóhelyen, a tiltakozás miatt elterelték. Erről a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) tájékoztat.

Az 1-es villamosok jelenleg a Hlavná stanica (Nagyállomás) – Poštová – Kapucínska – Chatam Sófer – Most SNP – Šafárikovo námestie – Jesenského – Námestie Ľ útvonalon közlekednek. Štúra – Most SNP – Chatam Sófer – Kapucínska – Poštová és vissza a Nagyállomásra.

A DPB felhívja a figyelmet más lehetséges tömegközlekedési korlátozásokra is. Az 1. soron kívül a 42., 44., 47., 83., 84., 93. és 147. sorokat is érintheti. A tüntetők ezrei várhatóan délután fél három körül vonulnak az SNP térről a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa felé. Ezért rövid időre szünetel a forgalom a Hodža téren és a Védcölöp utcánál.

NEM FOGUNK HALLGATNI – SKANDÁLJÁK A TÜNTETŐK A PARLAMENTNÉL