Kitekintő

Melyik magyar középiskolába volt a legnehezebb bejutni idén Romániában?

Közzétették csütörtökön a román oktatási minisztérium honlapján a középiskolai „felvételi” eredményeit, ezeket vetette össze megyékre bontva és iskolák szerint Gál László a Trantelex hasábjain a „Megnéztük, melyik magyar középiskolába volt a legnehezebb bejutni idén” című összefoglalójában.

A számítógépes elosztás adatai szerint a magyar nyelvű osztályok közül a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium matematika-informatika osztályába volt szükség a legnagyobb médiára (a képességvizsga eredménye és a korábbi négy év átlaga alapján alkották meg), ott legalább 9,20-as átlag kellett a 9. osztályba való bekerüléshez. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ebben a kolozsvári iskolában egyetlen osztályba (26 diák) volt számítógépes „felvételi”, míg más erdélyi iskolákban előfordult, hogy egy szakon akár két osztálynyit (52 diákot) is rangsorolt a rendszer, így ezekbe értelemszerűen kisebb átlaggal is be lehet kerülni.

Az kétségtelen, hogy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban indul a legnépesebb 9. évfolyam, összesen 9 osztálynyi, 234 gyereket rangsoroltak ott – ebben a kontextusban érdemes nézni az utolsó, 7,82-es átlagot.

Romániában
Kölcsey Ferenc Főgimnázium – Fotó: Gozner Gertrud / Transtelex

Teljes cikk táblázatokkal és fotókkal a linken.