Tanuljunk Természetismeret

Barlangászat – föld alatti csodák idehaza

Ma van a barlangászat világnapja.

Akit érdekelnek a Föld felszíne alatt rejtőző található csodálatos képződmények, idehaza is elkezdheti a megismerésüket. Merthogy több mint 7000 található Szlovákia területén, és az is lehet, hogy mire elolvassák ezt, egy a 900 szlovákiai barlangász közül már felfedezte a következőt. Összesen 18 látogatható. Némelyik közülük világszerte ismert.

Nehezen találni még egy olyan országot, ahol ilyen kis területen ennyi látogatható, páratlan szépségű cseppkőképződményekkel díszített, jól kiépített utakon elérhető barlang van. Szlovákiában van jégbarlang (Dobsina), mészkőbarlang (Gombaszög, Domica, ahol a Styx folyón közlekedő csónakból csodálhatja meg a barlangot), valamint rendkívül értékes aragonitkristályokkal borított barlang is (Ochtinai aragonitbarlang), amilyen nem található máshol Európában.

Látogatható barlangok Szlovákiában

A Bajmóci várbarlang

A bajmóci várlátogatás részét képezi a várdombot alkotó mésztufa rétegződés gyomrában található természetes barlang megtekintése is. A barlang átmérője 22 m, magassága 6 m. A várkútnak helyet adó negyedik várudvar szintje alatt 26 m mélységben helyezkedik el.

több

A Bélai-barlang

Bélai-barlang (Belianska jaskyňa) az egyetlen, nyilvánosság részére is hozzáférhető barlang a Tátrában. A Tátrai-medence fölötti Bélai-Tátra lejtőin helyezkedik el, és Európában az első barlangok egyike, amelyekben elektromos világítást vezettek be.

több

barlangászat

A Buzgó-barlang

Várhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka) község mellett, a Szlovák Karszthegységbeli Szilicei-fennsík északi peremén található a Buzgó-barlang bejárata. Különlegessége, hogy itt található a mérsékelt égöv legnagyobb sztalagmitja. A Szlovák Karszthegység földalatti természeti kincsének a részeként szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján is.

több

A Jászói barlang

Szlovák Karszthegység keleti peremén található a Jászói barlang.
Egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

több

A Sebeséri-barlang

Az Alacsony-Tátra déli hegyoldalán fekvő Sebesér (Bystrá) község déli peremén található a Sebeséri-barlang (Bystrianska jaskyňa). Az Új- és az Óbarlang alkotja, több mint 3 000 m összhosszúságban.

több

A Vázseci-barlang

Felsőliptói (Liptov) térség leglátogatottabb természeti érdekessége a Vázseci-barlang (Važecká jaskyňa), amely a Vázsec (Važec) község déli peremén fekszik. A Vázseci-barlang a barlangi medve csontleleteivel a legismertebb európai paleontológiai térségek közé tartozik.

több

Déményfalvi-cseppkőbarlang

A Déményfalvi-cseppkőbarlang (Demänovská jaskyňa slobody) az Alacsony-Tátra alatt húzódó Déményfalvi-völgy (Demänovská dolina) hatalmas földalatti karsztrendszerének a részét képezi. Egyedülálló cseppkődíszítése van, amely a legszebb barlangok közé sorolja Európában.

több

Déményfalvi-jégbarlang

A Déményfalvi-völgy jobb oldalán, az Alacsony-Tátra északi lejtőin helyezkedik el a nyilvánosság számára is elérhető barlang – a Déményfalvi-jégbarlang (Demänovská ľadová jaskyňa). A látványos és turisták által is keresett jégbarlang egyike a világ első ismert barlangjainak.

több

Dobsinai-jégbarlang

A Dobsinai-jégbarlang (Dobšinská ľadová jaskyňa), amely a Szlovák Paradicsomban fekszik, hosszúságával és mélységével a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik Európában. Sehol, az alpesi térségen kívül, Európában nem található annyi jég, amely helyenként több mint 25 m vastagságnál nagyobb. Egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

több

Domicai-barlang

„Pýcha Gemera” (Gömör büszkesége) Domicai-barlang (jaskyňa Domica), amely földalatti térségeiben a turisták számára keresett és látványos hajózást kínál, a Szlovák-karszthegység Silická planina fennsíkján fekszik. Egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

több

Driny-barlang

Délnyugat-Szlovákia egyetlen, a nyilvánosság számára is elérhető barlangja a Driny-barlang, amely a Kis-Kárpátok hegységében, a csodálatos Szmoleneci kastélytól nem messze helyezkedik el.

több

Gombaszegi-barlang

A barlang, amely a különlegesen vékony szinteres fürtöcskéiről lett nevezetes, a Szlovák-karszthegységben fekvő Silická planina fennsík nyugati lábánál helyezkedik el. Egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

több

Halott denevérek barlangja

Az Alacsony-Tátrában található Halott denevérek barlangja (Jaskyňa mŕtvych netopierov) nevét a nagy mennyiségű, megközelítőleg 6000 éves denevércsontocskák leletéről kapta. Az igényes és kevésbé igényes turisták számára több útvonalon szpeologikus vezetőtevékenység által közelíthető meg. A barlangban nagyon erős a levegőáramlás és a hőmérséklet csak néhány fokkal emelkedik fagypont fölé.

több

Harmaneci-barlang

A Harmaneci-barlang (Harmanecká jaskyňa) Nagy-Fátrában található és a látogatót a gazdag hófehér cseppkődíszítésével, terjedelmes dómjaival, hatalmas falvízeséseivel és tavacskáival kápráztatja el.

több

barlangászat

Martonházi aragonit barlang

Az Ochtinská-i -aragonitbarlang (Ochtinská aragonitová jaskyňa) a közép-szlovákiai Rőcei-dombvidéken (Revúcka vrchovina) helyezkedik el és szószerint világkülönlegesség és a földalatti karszt egyedülálló természeti jelensége. Főleg az aragonit kitöltések gazdagságával és egyediségével, valamint a különleges földalatti térségek fejlődésével kelti fel a figyelmet. Egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

több

Szilicei jégbarlang

Szilicei jégbarlang barlanghasadéka Szilice (Silica) községtől délnyugatra, a Szilicei-fennsíkon (Szlovák Karszt Nemzeti Park, 22 kilométerre Rozsnyótól – Rožňava) található. A Szlovák Karszthegység földalatti természeti kincsének a részeként szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján is.

több

barlangászat

Zlá diera barlang

Északkelet-Szlovákia egyetlen elérhetővé tett barlangja, a Lipovce község melletti Rossz Lyuk barlang (Jaskyňa Zlá Diera). Szpeologikus vezetőtevékenység által közelíthető meg.
Az alap útvonal 40 percig tart. Fizikailag nem megterhelő, kis gyermekek számára is alkalmas. Erős cipő és melegebb ruházat szükséges hozzá (a barlangban 7 °C van).

több