Hazai hírek

Gondok az 500 eurós szeptemberi jutalom kifizetésével az iskolaügyben

500 euró jutalom, pedagógusok, nem pedagógiai alkalmazottak
(Pixabay)

Szeptemberben 500 eurót kap minden pedagógusok és minden iskolai alkalmazott. A jutalomnak az augusztusi fizetéssel kell érkeznie – ezt még a júniusi pedagógustüntetés idején jelentette be Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter. Csakhogy ez sem megy simán.

Branislav Gröhling oktatási miniszter azzal védekezik, hogy a jutalomról nélküle döntöttek, és a feltételeket Matovič minisztériuma határozta meg, a kollektív szerződés alapján.

A jutalom annak az alkalmazottnak jár, aki 2022. augusztus 31-én szerződéses viszonyban van, és legalább 1 napot ledolgozott idén.
Ha részmunkaidős alkalmazottról van szó, a jutalom arányosan csökken.

A fő gond azoknak az alkalmazottaknak a jutalmával van, akiknek ezt nem az államtól, hanem az önkormányzattól kell megkapniuk. Például az iskolai szakácsnőkről van szó, de napközis nevelőkről, a művészeti alapiskolák alkalmazottairól, a szabadidőközpontokban és a kollégiumokban dolgozókról – közölte Gröhling a közösségi oldalán. Főleg a kistelepüléseknek jelenthet gondot a jutalom kifizetése.
A megoldás szerinte az, hogy a pénzügyminisztérium rendkívüli támogatást hagyjon jóvá erre az önkormányzatoknak. Hozzátette, azt próbálja elérni, hogy minél hamarabb megkapják a pénzt, de erre már csak nyilván utólag kerül sor.

Hozzátette, hogy szeptember elején elektronikus kérdőívet kapnak az iskolák az oktatási tárcától, és szeptember 9-ig kell kitölteniük, hogy melyik alkalmazott jogosult a jutalomra az államtól, és melyik az önkormányzattól.
A témával kapcsolatban tájékoztatót tett közzé a minisztérium a honlapján, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is válaszol, a tájékoztató  ITT  található.

Munkahelyváltás, anyasági szabadság, tartós munkaképtelenség, iskolai asszisztensek, nem pedagógiai alkalmazottak – a leggyakoribb kérdések az 500 eurós jutalommal kapcsolatban.

 

Ki jár jól az iskolaügyben az 500 eurós támogatással?