Kitekintő

Kiszámítható, mennyi időt bír hiszti nélkül a gyerek a kocsiban

„Megvan a matekképlet, ami megmondja, mennyi időt bír hiszti nélkül a gyerek a kocsiban” – írja a Telex egy friss brit kutatásra alapozva (a klasszikus brit tudósok rovatból).

Ennek alapján kiszámítható, hogy egy átlagos gyerek hány percig bírja ki egy autóban anélkül, hogy el ne kezdene izgágáskodni.

Dr. James Hind, a Nottingham Trent University kutatója arra jutott, hogy egy átlagos gyerek 70 percet bír ki a kocsi hátsó ülésén hiszti nélkül, de ez elég sok faktor alapján változhat, ezek pedig mind szerepelnek is a képletben, amely így néz ki:

T = 70 + 0.5E + 15F – 10S.

A T maga az átlagos idő, amennyi után egy átlagos gyerek hisztizni kezd, ez Hind nagy számításai alapján 70 perc. A hiszti esélyét minden egyes szórakozással (E) töltött perc csökkenti, ha pedig valamilyen ételt (F), autós utazásról lévén szó feltehetőleg valamilyen rágcsát vagy finomságot kap a gyerek, az kapásból 15 perccel kitolhatja a hiszti kezdetét. Az viszont csak ront a helyzeten, ha testvérekről (S) beszélünk, ilyen esetben 10 perccel előbb jöhet a nagy összeomlás a hátsó ülésen.

Tapasztalatból azonban tudjuk, hogy a gyerekek jó része a kocsiba ülve a motor zajától simán elalszik, és akkor a képletet majd az ébredés és pisiszünet után kell kezdeni alkalmazni…

Hind 2000 szülő válaszából állította fel a fenti képletet. A kutatás során egyébként olyan rendkívül hasznos információkat derített ki, mint hogy egy átlagos úton először 32 perc után hangzik el a rettegett kérdés, miszerint

„Ott vagyunk már?!”

Ráadásul ebből a kérdésből átlagosan négyre lehet számítani egy átlagos úton.

Részletek a fenti linken!

hiszti nélkül
EKATERINA NOSENKO VIA GETTY IMAGES