Természetismeret

James Webb: Elképesztő méretű kép a világűrről

A héten csillagászok újabb olyan képet tették közzé, amit a nyár elején szolgálatba állt James Webb űrteleszkóp segítségével lőttek a világegyetemről. A mostani fotó különlegessége, hogy minden korábbi társánál nagyobb illetve felbontású: mérete ugyanis a 312 megapixelt (31200×10000 pixel) is eléri.

CEERS-NIRCAM James Webb
Javasoljuk, hogy az alábbi gombokra kattintva tekintse meg a kép közepes és nagyobb felbontású változatát. De figyelem – a nagyobb felbontású változathoz javasoljuk, hogy ezt számítógépen/laptopon tegye, mivel ez a fájl nagyon nagy!

Alább a CEERS Epoch 1 színes mozaikját mutatjuk be, amely 690 egyedi képkockából áll, és a JWST közeli infravörös kamerájával (NIRCam) készült. Ez a kép az égboltnak egy olyan területét fedi le, amely körülbelül nyolcszor nagyobb, mint a JWST július 12-én közzétett első mélymező-felvétele – és ez az eddigi legnagyobb galaxisfelmérési kép! Az Epoch 1 tartalmazza az összesen 10 tervezett képből azt a 4-et, amelyet a NIRCammal 2022 júniusában készítettek, a fennmaradó megfigyeléseket 2022 decemberére tervezik.

James Webb

Itt kiemeljük a CEERS NIRCam-kép néhány kedvenc részét, ahol a hat beillesztett számjel néhány érdekes objektumra nagyít rá, amelyeket az alábbiakban ismertetünk:

  1. Egy spirálgalaxis z = 0,16 vöröseltolódásnál. A JWST képalkotásának felbontása nagyszámú kék csillagkeletkezési halmazt és csillaghalmazt mutat.
  2. Egy z = 1,05 vöröseltolódású fényes galaxis véletlenszerű együttállása több kisebb galaxissal, amelyek a JWST-ről nézve ívet alkotnak az égen.
  3. Egy kölcsönhatásban lévő galaxishalmaz z = 1,4-nél, amelyet a CEERS-csoport „Űrkraken”-nek nevezett el.
  4. Két kölcsönhatásban lévő spirálgalaxis z = 0,7-nél. A nyíl egy szupernóvára mutat, amelyet e JWST-felvételekkel fedeztek fel.
  5. Egy másik spirálgalaxis, szintén z = 0,7-nél, ami ismét kiemeli a JWST képességét a kis méretű jellemzők feloldására még a szerényen távoli galaxisok esetében is.
  6. Egy z = 0,63-as galaxis véletlen egyezése egy árapálycsóvával, és egy vörös galaxiscsoport z = 1,85-nél.
James Webb
A CEERS Collaboration tudósai azonosítottak egy objektumot – amelyet a projekt vezetője, Steven Finkelstein lánya tiszteletére Maisie galaxisnak neveztek el -, amely a valaha megfigyelt legkorábbi galaxisok egyike lehet. Ha a Maisie galaxisról a jövőbeli megfigyelések során bebizonyosodik, hogy 11,8-nál nagyobb vöröseltolódáson van, az azt jelentené, hogy ezt a galaxist kevesebb mint 400 millió évvel az ősrobbanás után láthatjuk.