Egyéb kategória

Ilyen esztelen, életveszélyes kihívások leselkednek a gyerekekre az interneten

online kihívások, gyerekek, kamaszok, életveszély, internet
(Pixabay)

Rohamosan terjednek a gyerekeket veszélyeztető online kihívások, amelyek önkárosításhoz vagy akár halálesetekhez vezethetnek.
A veszélyes virtuális kihívások közé tartozik például a Kék Bálna, a Fahéj, az Autószörf, a Kiki, a Benadryl, a Blackout, a Mosókapszula, a Radír, vagy a Jég és só-kihívás. Ezek a kihívások pszichikai veszélyeztetettséget is okozhatnak.

Fahéj és lélegzetvisszatartás

Ilyen volt a régiónkban is megjelenő Fahéj-kihívás, amikor a résztvevők nagy mennyiségű fahéjat fogyasztanak el. A fahéj belélegzése azonban tüdőgyulladást okozhat, valamint a légutak hámsérülésével és hegesedésével járhat.
Az önkárosítással vagy halállal végződő esetek egyik visszatérő példája a 2008 körül felbukkanó Blackout-kihívás, amely a TikTok közösségi oldalon 2021-ben vált ismét népszerűvé. A feladat a lélegzet visszatartása volt addig, amíg az eszméletvesztés be nem következik. A hosszantartó oxigénmentes állapot eredményeként, különösen a gyermekek esetében, fulladásos halál is bekövetkezhet. A Vonatszelfi álló vonatok tetején készülő képek készítését tűzte ki célul, ez a kihívás idén Magyarországon több esetben is tragédiával végződött.
A kihívások súlyos érzelmi károkkal is járhatnak, így az önkárosításon kívül félelmet kelthetnek, depressziót és poszttraumás stresszt is okozhatnak a gyerekek körében.

Korlátozások

A nagy közösségimédia-oldalak zömében változtattak irányelveiken és szigorúbb fellépést hirdettek az ilyen tartalmakkal szemben.
Az emberéleteket is követelő Blackout-kihívás elterjedése után a TikTok bejelentette, hogy új tartalommoderációs eszközöket és hashtageket ellenőrző-szűrő technológiát vezetnek be a gyerekek biztonsága érdekében, de a szülői tudatosság növelésére is szükség van. A szülőknek ismerniük kellene az új online trendeket és segítséget nyújtani e veszélyek elkerülésében. (mi, mti)

VESZÉLYES KIHÍVÁS TERJED A GYEREKEK KÖRÉBEN