Hazai hírek

Támogatja a kormány az iskolatörvény módosítását

iskolatörvényAz iskolatörvény módosítása támogatást kapott a kormányban, de a képviselőknek is jóvá kell még azt hagyniuk.

Milyen konkrét előnyökkel járnak a javasolt intézkedések?

Igényelhető: A segítség MINDEN gyermeknek jár majd, nem csak a fogyatékkal élőknek, mint eddig.
Bármelyik gyermek kerülhet átmenetileg krízishelyzetbe, rászorultságba. Támogató intézkedésekben részesül például az átmenetileg nehéz családi helyzetű (pl. szülők válása), kezdődő magatartási nehézségekkel küzdő, csökkent általános értelmi képességekkel rendelkező, az osztályismétlés veszélyének kitett, érzelmi nehézségekkel küzdő, az iskola oktatási nyelvétől eltérő anyanyelvű, külföldi gyermekek és tanulók stb. gyermek vagy tanuló is.

A TÁMOGATÓ INTÉZKEDÉSEK KATALÓGUSA nagy segítséget nyújt majd a tanároknak.

Ez egyfajta térkép vagy útmutató lesz a támogatás teljes folyamatában. Konkrét lépéseket és eljárásokat fog tartalmazni, hogy gyors és célzott segítséget nyújtson minden egyes gyermek számára.

Növelik a fogyatékkal élő tanulók egy különösen sérülékeny csoportjának minőségi ellátása, ahogyan azt az ENSZ-egyezményekben vállaltuk.

Az iskolákkal szorosabban együttműködő tanácsadó központokat hoznak létre.

Ezentúl szorosabb együttműködésre lesznek kényszerítve, és a tanácsadó központok jelentéseinek következtetései többé nem csupán ajánlások, hanem kötelező érvényűek lesznek.

Csökkenteni fogják a gyermekek túldiagnosztizálását.

A támogatási intézkedéseket a tanácsadási rendszer támogatási szintjeihez kötnék. Többé nem lesznek kizárólag a diagnózishoz kötve a támogatások – a hangsúly mostantól a gyermek szükségletein lesz.

(minedu)