Történelem

1989: A bársonyos forradalom

Bársonyos forradalom
Prága 1989. november 17-e.

Hivatalosan engedélyezett diákfelvonulás kezdődött Prágában az 1939-ben meggyilkolt Jan Opletal diák emlékére; a diákok megmozdulása hamarosan a lakosság minden eddiginél nagyobb arányú, az uralkodó rendszer radikális megváltoztatását követelő tüntetésévé alakul át. Prága központjában a rohamrendőrség bekeríti és szétveri a tömeget.
Másnap veszi kezdetét a bársonyos forradalom (csehül: sametová revoluce, szlovákul: nežná revolúcia). Ezt a kifejezést annak az 1989. november 17-e és december 29-e között lezajlott folyamatnak a leírására használják, melynek során Csehszlovákiában a hatalmat Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) viszonylag békés keretek között átadta az emberjogi mozgalomnak.

FMK bársonyos forradalom
Az FMK egyik elnökségi ülése 1990 tavaszán (Tóth Károly jobbról a negyedik). Foto: Prikler László (adatbank.sk)
FMK bársonyos forradalom
Független Magyar Kezdeményezés (FMK)

1989. nov. 18-án, országosan elsőként (még a prágai Civil Fórum és a szlovák Nyilvánosság az Erőszak Ellen előtt) alakult meg Vágsellyén a Független Magyar Kezdeményezés (FMK) mint illegális polgári és politikai szerveződés alakult Vágsellyén. Első szóvivői A. Nagy László és Tóth Károly voltak. Az FMK aktívan részt vett a rendszerváltásban. A bársonyos forradalom idején a pozsonyi tüntetések egyik szervezője volt.

1989. november 19-én Prágában megalakították a Civil Fórumot. Ebbe bekerültek a Charta ’77 mozgalom emberjogi vezetői is. A Fórum célja az volt, hogy összefogja és megszervezze a különböző ellenzéki csoportokat, és hogy a kormánnyal tárgyalásokba kezdjen. November 27-re általános sztrájkot hirdettek, amely megmutatta, hogy a régi kormányzat mindenféle társadalmi támogató bázis nélkül maradt, és néhány nap múlva össze is omlott. November 29-én véget ért a kommunista párt politikai egyeduralma. December 10-én megalakult az új kormány, melynek tagjai nagyrészt nem kommunisták voltak. Ezután a megelőző két évtized legkitartóbb és legelismertebb kommunizmus-kritikusai is hivatalhoz jutottak: december 28-án Alexander Dubček a parlament elnöke, Václav Havel pedig köztársasági elnök lett. 1990. június 8–9-én megtartották a választásokat is, melyek megerősítették a bársonyos forradalom vezetőit.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Az első lépés címmel dokumentumfilmet készített, mely a Független Magyar Kezdeményezés megalakulását és az ahhoz vezető utat mutatja be.

A Szabad Kapacitás első száma (FI)
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

https://ujszo.com/panorama/a-rendszervalto-napok-kronologiaja

https://ujszo.com/panorama/a-rendszervalto-napok-kronologiaja-hetrol-hetre

https://ujszo.com/panorama/a-rendszervalto-napok-kronologiaja-hetrol-hetre-0

https://ujszo.com/panorama/a-rendszervalto-napok-kronologiaja-hetrol-hetre-1

https://ujszo.com/panorama/a-rendszervalto-napok-kronologiaja-hetrol-hetre-2