Természetismeret

Idén meglepetéssel szolgálnak a Leonidák – csillaghullásra ébredünk szombaton

hullócsillag, meteor, Leonidák
(Fotó: Pexels)

Novemberben 18-áról 19-ére virradóra várhatóan egy látványos kitörést produkál a Leonidák meteorraj, amelynek eredményeként akár óránként száznál is több hullócsillagot figyelhetünk meg a hajnali égbolton.

Az Astronomy folyóirat szerint óránként akár 200 hullócsillag is láthatóvá válhat – ilyen csillagzápor 32-34 évente fordul elő.
Meteorokat, vagyis hullócsillagokat akkor láthatunk, ha egy porszemcse vagy kisebb kődarab nagy sebességgel belép a Föld légkörébe, és lefékeződve a levegő molekuláit fény kibocsátására gerjeszti.

A Leonidák az 55P/Tempel-Tuttle üstökös nyomában alakult ki. A Leonidák minden évben október 20. és november 30. között van földközelben. A meteorraj névadója az oroszlán csillagkép (Leo), mivel a csillaghullás során látszólag e csillagkép felől érkeznek a meteorok.

1733-ban a Tempel-Tuttle váratlanul egy nagy porfelhőt fújt le magáról, és ez a 9 keringéssel ezelőtt levetett felhőidén éppen összetalálkozik a Földdel. Ezáltal egy sűrű üstököspor-felhőbeszáguld bele a Föld, ami sok szép hullócsillagot eredményezhet.

A csillagászok szerint a mostani kitörésnem lesz olyan nagy, mint az 1833-as esemény. Ekkor a becslések szerint nemkevesebb, mint százezer meteor szaladt át az égbolton egy óra alatt, és valószínűleg a rendszeres, 33 évenkénti kitöréseknek sem fog a nyomába érni. Ugyanakkor a rajra jellemző óránkénti 15-20 meteor helyett most a legoptimistább becslések szerint akár 200-at is láthatunk, ami a nyári Perseidák gyakoriságának a kétszerese.

A csillagászok szerint a 200 felső becslés, ugyanis ennyit akkor láthatnánk, ha a fejünk felett helyezkedne el a radiánspont. „Szerencsére egészen magasan lesz a horizont felett ez a pont most is, hajnalra a 60 fokot is eléri. De így is potyoghatnak olyan hullócsillagok, amik a mi láthatárunk alatt villannak fel. Mindezzel együtt is bizonytalanok az előrejelzések, így nem szabad csüggedni, ha látványos kitörés helyett egy átlagos leonida maximumot látunk csak” – tette közzé a Svábhegyi csillagvizsgáló.

A Leonidák raj szokásos maximuma hajnali 1 óra körül várható. A porfelhővel való ütközés, és így a meteorkitörés maximumát azonban reggel 7 és fél 8 között várják a csillagászok, amikor már felkel a Nap. Ennek ellenére nem reménytelen a megfigyelése, a meteorkitörés eleje hajnalban jó eséllyel látható lesz. A csillaghullást szabad szemmel a napkelte előtti órákban érdemes megfigyelni, déli-délkeleti irányban. (mti, mi)