Technológia

Robotikai verseny Rimaszombatban

ROBOSUMO címmel zajlott Rimaszombatban a robotikai verseny, amelyet a Közösségi Technológiák Központja, valamint a Fundament Polgári Társulás szervezett alap- és középiskolás diákok 2 fős csapatai részére.

A verseny célja a tehetséges és a mérnöki tudományok, valamint a programozás iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítani arra, hogy tudásukat, kreativitásukat megmutassák egy izgalmasan szórakoztató versenyen. A Tompa Mihály Gimnázium dísztermében megtartott versenyre nyolc tím jeletkezett programozható, egyedi robotokkal. A Kerekes László által kidolgozott versenyszabályoknak eleget téve a robotok súly és méretek szerint, meghatározott időn belül küzdöttek a köralakú pályán, hogy leszorítsák egymást a porondról.

“Fontos számunkra, hogy a régióban támogassuk az ilyen jellegű versenyeket, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek az által, hogy a tehetséges diákok jobban érvényesülhessenek tanulmányaik befejezése után a munkaerő piacon. Ne kelljen elvándorolniuk más régiókba vagy külföldre a jobb megélhetés után. Térjenek vissza Gömörbe és itt teremtsék meg egzisztenciájukat, hisz itt is lehet a tudást kamatoztatni. Ezért a versenyt jövőre is meg szeretnénk rendezni” – mondta Hajdú István a Fundament elnöke a megnyitón.

A város nevében a jelenlévőket Főző Zsolt képviselő, az iskolaügyi bizottság elnöke köszöntötte. A házigazda nevében Pelle Beáta a Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatőnője szólt a versenyzőkhöz.

A verseny első helyezettje a Larimores csapata – Molnár Nikolas, Szacsko Adrian (füleki gimnázium). Második helyezet a No Name – Valacsay Levente, Valent Ádám alkotta kettős lett a Tompa Mihály Református Gimnáziumból. Harmadik helyezést ért el a Larimores Jr. – Mag Kristóf, Szókovács Sándor kettős szintén Fülekról. A verseny főbírói teendőit Tóth József látta el az almágyi alapiskolából.

A robotikai verseny támogatói: Rimaszombat város, Ing. Molnár Gábor – Regiomax, a Fundament Polgári Társulás és a Gömörilap.sk portál.