Egyéb kategória

A gyermekjogok világnapja

1989. november 20-án fogadta el az ENSZ közgyűlése a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezményt, ezért lett ez a nap a gyermekjogok világnapja. A napokban a világ számos pontján közös dobolással hívják fel a figyelmet az aktivisták a gyermekek jogait érintő hiányosságokra.

Mindannyiunk feladata, hogy segítsünk a bajban lévő gyerekeknek, ezért fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre és felismerjük a bántalmazás jeleit. Ha jelenleg is ismersz olyan gyereket, akinek segítségre lenne szüksége, látogass el az UNICEF weboldalára, ahol az Ismerd fel, és tegyél ellene! című kampány keretén belül számos tanácsot találhatsz a probléma megoldására.

gyermekjogok

Az egyik legszélesebb körben elfogadott emberi jogi egyezményünk rendelkezik arról, hogy a világ minden táján minden gyermeknek – körülményeitől függetlenül – joga van az elérhető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz és minőségi oktatáshoz és szociális biztonsághoz. A szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett gyermekek nagyobb valószínűséggel szembesülnek nehézségekkel az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén, különösen a vidéki, távoli és hátrányos helyzetű területeken.

Az EU Gyermekjogi Stratégiája, megerősítve az egyezményben foglaltakat, úgy fogalmaz, hogy a gyermekkor az élet kulcsfontosságú szakasza, amely nagymértékben meghatározza későbbi fizikai és mentális egészséget.

A gyermekkori jólét és jóllét együttesen szolgálja a gyerekek örömteli gyermekkorát és jó esélyt a későbbi, felnőttkori sikerességre.

Szlovákiában a bántamazott nők és gyermekek segélyvonala a következő: 0800 212 212

 

Az alkalomhoz kapcsolódva a magyarországi Gyermekjogi Civil Koalíció konferenciát hirdetett, amely online is követhető lesz.

Program és link: GYCK Konferencia 2022 11 16

Mivel a konferencián 18 év alattiak is részt vesznek, a szervezők kérik, hogy az érdeklődők olvassák el a mellékelt alapelveket és magatartási kódexet is:

Alapelvek felnőtt résztvevők számára_Koalíciós Konferencia_2022
Magatartási kódex__Koalíciós Konferencia_2022

Tudod, hogy milyen jogok illetnek meg gyerekként?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [165.17 KB]