Hazai hírek

Egy csomó közhellyel reagált az oktatási miniszter a nyitranováki iskolai támadásra

iskola, baltás támadás, iskolai erőszak, Horecky
A nyitranováki szakközépiskola, ahol a baltás támadás történt (Fotó: a rendőrség FB-oldala)

Ján Horecký nem felejtette el megemlíteni az iskola és a szülők felelősségét sem.

„Minden iskola belső szabályzatában rendelkezni kell a tanulók egészségének és biztonságának védelméről, a zaklatás és más patopszichológiai jelenségek elleni védekezésről”

– szögezte le az oktatási miniszter, és felszólította az igazgatókat, hogy előre dolgozzanak ki megoldásokat a válsághelyzetek kezelésére.

A minisztérium szerepével kapcsolatban azt mondta, „nem lehet univerzális utasításokat kidolgozni, mert minden iskola és minden gyerek más”, és ehhez kell igazítani a megelőző intézkedéseket és a válságkezelést.

A szülőket és a tanárokat arra kérte Horecký, beszélgessenek a gyerekekkel, a diákokkal. „Kérem, figyelmesen hallgassák őket, és ne féljenek segítséget kérni, ha szükséges” – mondta.

Horecký azt is elmondta, találkozott a nyitranováki baltás támadás után a Gyermekpszichológiai és Patopszichológiai Kutatóintézet vezetőjével, és mindent megtesznek, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

„2023. január 1-jén új előírások lépnek érvénybe, és útmutatóként szolgálnak majd minden kollektíva számára a különféle helyzetek kezelésére” – folytatta a miniszter.

Állítása szerint a tárca hosszabb ideje együttműködik „a belügyminisztériummal, a rendőrséggel és más biztonsági szervekkel az iskolai környezet biztonságosabbá tételén”, az oktatásban pedig „rendszerszintű megoldással a kritikus gondolkodásra, a jellemnevelésre, az értékalapú oktatásra és a digitális készségek fejlesztésére” kell helyezni a hangsúlyt. Emellett  a kutatóintézet alapanyagokat készít az iskolai alkalmazottaknak arról, hogyan lehet felismerni és kezelni az iskolai zaklatást és erőszakot, a kiberzaklatást.