Tanuljunk Természetismeret Űrkutatás

Kisbolygók a Föld közelében

Kisbolygók a Föld közelében.  Élő csillagászat Kiss Lászlóval – 6. évad 14. rész. Csillagászati hírek, események égen és földön, a heti fő téma részletes feldolgozása, mindez Kiss László egyedi stílusában és szakértelmével. Két 2021-es műsor egybefűzött, újratöltött változata.  A Svábhegyi Csillagvizsgáló és a csillagaszat.hu közös médiavállalkozása kéthetente jelentkező interaktív csillagászati magazinműsor formájában.

Kisbolygók (aszteroidák) a Naprendszerben mindenütt előfordulnak, ám két tartományban különösen nagy számban találhatók. A közelebb elhelyezkedő, ezért sokkal részletesebben ismert a Mars és a Jupiter pályája között található fő kisbolygóöv. Legsűrűbb tartományai 1,8 CsE és 3,2 CsE között találhatók, itt a becslések szerint legalább 1,5 millió darab 1 km-nél nagyobb átmérőjű aszteroida kering. Az ennél is kisebb égitestek száma elérheti a több tízmilliót. A 200 éve ismert főövben nem egyenletesen oszlanak el a kisbolygók. Ha közepes naptávolságuk szerint vizsgáljuk őket, kiderül, hogy az övezeten belül üres tartományok, rések vannak. Innen főleg a Jupiter gravitációs hatása miatt tűnt el az anyag. A kisbolygók is a bolygók által kirajzolt síkban koncentrálódnak, ám átlagos pályahajlásuk (inklinációjuk), és pályájuk elnyúltsága (excentricitása) nagyobb, mint a bolygóké.
Az utóbbi időben sikerült megfigyelni, hogy két kisbolygó ütközött és porfelhő képződött. A fő aszteroida-övezetben kimutatott kisbolygó-családok  valószínűleg 1-1 nagyobb test feldarabolódása során jöttek létre.

Sárneczky Krisztián csillagász fedezte fel azt a kisbolygót, amelyik idén egy februári hajnalon csapódott be a La Manche csatorna térségében. A becsapódott 1-2 méteres nagyságú kisbolygó méreténél fogva nem okozhatott volna bajt, mivel nagyjából 30-40 kilométeres magasságban egy nagy robbanást követően szétesett. A Föld légköre védelmet nyújt az ilyen méretű űrszikláktól, azonban az ennél nagyobb (30-40 méteres) kisbolygók lakott területre zuhanva katasztrófát is okozhatnak. Ezért is van nagy jelentősége a Földet súroló kisbolygók megfigyelésének.

Linkajánló:

A Svábhegyi Csillagvizsgáló programjai: https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu
Belépés és támogatás a Magyar Csillagászati Egyesület webshopjában: https://egbolt.mcse.hu
Magyar nyelvű csillagászati hírportál: https://www.csillagaszat.hu