Hazai hírek

Ilyen az iskolai erőszak: az intézmények 86%-ában fordul elő

iskola zaklatás, iskolai erőszak
(Pixabay)

Sokkal gyakoribb az iskolai erőszak az alapiskolákon, mint a középiskolákban. Az iskoláknak csupán a bő 10 százalékában nem fordult elő zaklatás a diákok között, 10 százalékukban viszont legalább havonta egyszer kell kezelni ilyen ügyet.

Az adatokat a Gyerekpszichológiai és Patopszichológiai Kutatóintézet hozta nyilvánosságra.
Az intézet azonban csak a 2019-es adatokra tud támaszkodni, a koronavírus-járvány óta nem végzett ilyen adatgyűjtést. Az esetek a korábbi adatokhoz viszonyítva növekvő tendenciát mutatta, és már akkor is jelen volt az online zaklatás.

A középiskolák közül gyakoribb a zaklatás a gimnáziumokban, mint a szakközépiskolákban. Ritkább a nagyvárosokban, a megyéket tekintve pedig Kassa, Besztercebánya és Nagyszombat megyében fordul elő kevesebbszer.

Az iskolák többségében évente 1, legfeljebb 2 komolyabb ügy fordul elő, a harmadukban félévente legalább egy, ám minden tizedik iskolában havi rendszerességgel.
Az intézet 2018-as adatai szerint az alapiskolás diákok 56 százaléka hallott róla, hogy diáktársai zaklattak valakit az iskolában, a középiskolások 50 százaléka hallott ilyen esetről. Ugyanakkor 43, illetve 46 százalékuk szemtanúja volt iskolai erőszaknak. Körülbelül a diákok 20 százaléka mondta, hogy őt is céltáblája volt már iskolai zaklatásnak. Az alapiskolások 11, a középiskolások 13 százaléka a felmérés során bevallotta, hogy részt vett diáktársa zaklatásában.