Hazai hírek

Mennyit tudnak a felnőttek?

A magyar felnőttek számolási készségét mérő átlagpontszáma viszont jelentősen meghaladja az OECD-országok átlagát – derül ki egy friss felmérésből.

Az OECD felnőttek képesség- és kompetenciamérése program (PIAAC) a munkaképes korú felnőtt lakosság (16-65 évesek) legfontosabb kognitív készségeinek nemzetközi, reprezentatív felmérését végzi, amely során olyan területeket vizsgálnak, mint a szövegértés, a számolás és a problémamegoldás – olvasható az MTI-n.

Rosszabb a magyar felnőttek szövegértési képessége az átlagnál

Ebből az derült ki, hogy a magyar felnőttek számolási képessége meghaladja, a szövegértési képessége alulmúlja, a problémamegoldó képessége pedig megközelíti az OECD országok átlagát.

Magyarország 2015-ben csatlakozott ehhez a programhoz. A felmérés második ciklusa 32 ország részvételével 2018-ban indult, az adatfelvétel Magyarországon 2022. szeptember 1-től 2023. február 15-ig zajlott. A felmérés második ciklusának eredményeit várhatóan 2024 végén hozzák nyilvánosságra. A felmérést Magyarországon a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Pénzügyminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal konzorciumi együttműködésben végezte el.

PIAAC Regionálna analýzaSzlovákiában a NUCEM (Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Ministerstvo školstva SR.) végezte el a felmérést.

A PIAAC és a PIAAC Online mérések mellett a projekt célja, hogy a PIAAC 1. ciklusának adatait összekapcsolja a PISA (The Programme for International Student Assessment) adataival. Összehasonlítja és elemzi a fiatalok (PISA 15 évesek) és a felnőttek (PIAAC 16-65 évesek) által elért kompetenciák (olvasás, matematikai írástudás, (adaptív) problémamegoldás) szintjét a korosztályok, képesítések, a kognitív kompetenciák szintje, valamint a fiatalok és felnőttek munkaerő-piaci foglalkoztathatósága (PIAAC – PISA) szempontjából. A PIAAC program eredményei értékes és reprezentatív információforrást jelentenek a szlovák lakosság fontos kompetenciáinak jelenlegi helyzetéről, valamint Szlovákia helyzetéről a többi résztvevő ország között. A Szlovák Köztársaság szempontjából az eredményeket a Nemzeti jelentésben közölik, a kutatás végrehajtásának technikai szempontjairól és az alkalmazott módszertanról pedig a Technikai jelentésben találhatók részletesebb információk.

Forrás: