Szabadidő

Új veszélyei vannak a nyárnak – gyakori gyerekbalesetek

trambulin Új veszélyei vannak a nyárnak
(Fotó: Pexels)

Már nem a napszúrás miatt kell a legjobban aggódni, veszélyei vannak a nyárnak – de persze a napozással is vigyázni kell.

Trambulin gyermekeimnek – na ez lépett elő a leggyakoribb veszélyforrássá. Legalábbis a fővárosi országos gyerekkórház (NÚDCH) adatai szerint.
A következő az egyre terjedő és rendkívül veszélyes elektromos roller, és dobogós a jó öreg kerékpár, aztán a görkorcsolya. A pozsonyi központi gyerekkórházban naponta 160-200 gyereket látnak el egy-egy nyári napon, az esetek felében baleset miatt, a már felsorolt okokból.
Egy megoldás van – pontosabban legalább három: fejvédő, könyökvédő, térdvédő. Ezek egyébként is kötelezőek a gyerekeknél, kerékpározásnál is.

Természetesen a másik komoly problémakör a kiszáradás, napszúrás, leégés – ezek ellenszere is eléggé világos, mint a Nap. Külön kell figyelni arra, hogy mindig eleget igyon a gyerek – mert ő még nem figyel erre.

És természetesen mindig ki kell hangsúlyozni a fürdőzés veszélyeit, különösen a szabad vizeken.

Ugyanakkor egy csomó baleset otthon történik, ezek oka is eléggé közismert – a nyáron esetleg nem mindig jut felnőtt felügyelet a nagyobbacska vakációzó gyerek mellé. Amit tehetünk ilyen esetben, az az, hogy legalább a gyógyszereket zárjuk el a kicsik elől, meg persze a potenciálisan veszélyes dolgokat.

 

 

%d bloggers like this: