Informatika

Ilyen volt a Windows 1.0

1985-ben jelent meg az első Windows a Microsoft Windows 1.0 (Tesla SMEP PP06 (IBM PC XT klón), 640 KB RAM 2×360 KB 5,25″ FDD, 42 MB MFM HDD (Seagate ST251) és Hercules grafikus kártya.

A Microsoft Windows 1.0, a számítástechnikában a Microsoft grafikus felhasználói felületének legelső verziója. Az 1983-ban bejelentett termék 1985-ben jelent meg, és egy új szoftverkörnyezetet biztosított személyi számítógépekre, amelyben olyan alkalmazásokat lehetett fejleszteni és futtatni, melyek bitképeket jelenítettek meg, és olyan mutatóeszközöket használtak, mint például az egér.

Windows A Windows előtt a számítógépek felhasználói általában az MS-DOS-t használták, melyben szöveges parancsokkal vezérelték a számítógépet. A legismertebb grafikus környezet, melynek felülete először alkalmazta a grafika, az ablakok, az ikonok, a gombok koncepcióit, és a felhasználó egérrel adhatta ki parancsait a GEM volt, mely a Windows 3.0 megjelenéséig általánosan elterjedt volt, főként a kiadványszerkesztéssel foglalkozók köreiben. A Windows 1.0 képességei kísérteties hasonlóságokat mutatnak a Digital Research eme felületével.

A Windowsban (mint a többi grafikus felhasználói felülettel rendelkező rendszerben) a felhasználók egér használatával adhatták ki a parancsaikat (például indíthattak el alkalmazásokat). Ez a Windows az MS-DOS Executive nevű rendszerhéjprogramra épült.

Több egyszerre futó alkalmazás között is lehetett váltani (lásd: többfeladatos). A rendszer magában foglalt néhány asztali alkalmazást, beleértve egy MS-DOS fájlkezelő alkalmazást, egy órát, egy naptárat, egy kartotékkezelőt és telekommunikációs programokat, melyek a felhasználók napi cselekményeinek segítésére szolgáltak.

 

A következő verzió a Windows 2.0