Számos képzésen kötelező az emelt szintű érettségi, ilyen például az anglisztika, a jog, a nemzetközi gazdálkodás, a kommunikáció- és médiatudomány, a magyar, a kereskedelem és marketing, a gazdálkodási és menedzsment, az emberi erőforrások és a fizika szak.

Mivel a pontszámítás több helyen eltérő lehet, ezért minden esetben nézzétek meg a kiválasztott szak által közzétett szabályokat. Az ELTE 2024-es felvételi listáit itt tudjátok megtekinteni.

Tanulmányi pontok számítása

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is bővítik a tanulmányi pontok számításánál figyelembe vehető ötödik tárgyak listáját. Az egyetem azonban nem tett közzé általánosan, minden szakra érvényes listát, ezért azokról külön, az egyetem oldalán tudtok tájékozódni.

Érettségi pontok számítása

Az egyetem szakonként dönthet az érettségi pont számításához szükséges két érettségi tárgyról és ezek szintjéről, vagyis követelményként továbbra is előírhat emelt szintű érettségi vizsgát. Emellett a figyelembe vehető ötödik érettségi tárgyak listája is bővült, ami szintén szakonként eltérő lehet. A pszichológia szak érettségi tárgyait itt, az anglisztika szak tárgyainak listáját pedig itt tudjátok megnézni.

Intézményi pontok

Emelt szintű érettségi

Emelt szintű érettségit (vagy azt kiváltó felsőfokú felvételi szakmai vizsgát) az érettségi pontokba beszámító vizsgatárgyból vesznek figyelembe, ha annak az eredménye legalább 45%-os: vizsgatárgyanként: 50 pont

80%-os középszintű érettségi

Kifejezetten csak a tanárképzésen jár többletpont azért, ha a középszintű érettségi legalább 80 százalékosra sikerül, és ebből számítják a felvételiző számára az érettségi pontot. Maximum két vizsgatárgyat néznek, így vizsgatárgyanként: 33 pont

Nyelvtudás

 • nyelvenként B2 (középfokú) komplex: 28 pont
 • C1 (felsőfokú) komplex: 50 pont

Tanulmányi versenyeken elért eredmény

Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) vagy Szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén (SZÉTV) vagy Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak Versenyén vagy az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV) elért eredmény, tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján, ha a versenyeredményt a diák azon tárgyak valamelyikéből érte el, amely az adott szakon érettségi pontot adó érettségi vizsgatárgyként szerepel:

 • 1-10. helyezés: 100 pont
 • 11-20. helyezés: 50 pont
 • 21-30. helyezés: 25 pont

Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) elért eredmény, ha a versenyeredményt olyan tantárgyból érte el, amely nem érettségi pontot adó tárgy az adott szakon, azonban elfogadásáról az érintett intézmények előzetesen megegyeztek:

 • 1-10 helyezés: 20 pont

Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (TUDOK) elért eredmény, ha az adott szakon érettségi pontot adó vizsgatárgyként szerepel:

 • nagydíjas: 30 pont
 • első díjas: 20 pont

Országos Művészeti Tanulmányi Versenyen elért eredmény, legfeljebb egy, a középiskolai művészeti szakképzést folytató szakgimnáziumok tanulói számára szervezett versenyen elért eredményért:

 • 1-3. helyezés (egyéni versenyzőként): 20 pont

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredmény, amely az adott szakon érettségi pontot adó vizsgatárgyként szerepel:

 • 1-3. helyezés: 100 pont

Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért eredmény: 30 pont

Tudományos Diákköri Tanács (TDK) vagy az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDK) által szervezett versenyen elért eredmény, ha a verseny időpontjában tanulói jogviszonyban állt a jelentkező:

 • 1-3. helyezés: 20 pont
 • különdíj: 10 pont

“Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőn elért eredmény:

 • 1. helyezés: 100 pont
 • 2. helyezés: 50 pont
 • 3. helyezés: 25 pont

Nemzetközi Tudományos Diákolimpián elért eredmény:

 • 1-3. helyezés (egyéni versenyzőként): 100 pont

Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián és a Nemzetközi Filozófiai Diákolimpián elért egyéni eredmény:

 • 1-3. helyezés (egyéni versenyzőként): 100 pont

Sporteredmények

Minden sporteredménnyel elért többletpontot az egyetem csak akkor számol be, ha a jelentkező más jogcímen legalább 280 pontot szerzett.

Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett olimpiai játékokon, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián való részvétel az 1-8. helyezés: 50 pont

Európa-bajnokságon elért 2-3. helyezés: 30 pont

Korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon, az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezés: 20 pont

Országos bajnokságon elért legalább 3. helyezés: 15 pont

Diákolimpia országos döntőjében elért legalább 3. helyezés: 10 pont

Esélyegyenlőség

Minden ebben a kategóriában elért többletpotot az egyetem csak akkor számol be, ha a jelentkező más jogcímen legalább 280 pontot szerzett.

Hátrányos helyzet: 30 pont

Ha a felvételiző a 25. évét még nem töltötte be:

 • Fogyatékosság: 30 pont
 • Gyermekgondozás: 30 pont

Szakképesítés

A szakképesítés elfogadása és annak pontszámítás szakonkét eltér, ezért erről pontos információkat a képzés felvételi leírásában találtok.

Önkéntes (tartalékos) katonai szolgálat

Önkéntes (tartalékos) katonai szolgálat, szakkiképzés nélküli legalább 6 hónapos önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése: 16 pont

Önkéntes (tartalékos) katonai szolgálat, hat hónapos szolgálati idő alatt, az alapkiképzést követően szakkiképzéssel egybefüggően végrehajtott önkéntes katonai szolgálat teljesítése: 32 pont

Önkéntes (tartalékos) katonai szolgálat, hat hónapos alap- és szakkiképzéssel végrehajtott szolgálatot folytatólagosan követő, ismételt hat havi egybefüggő, szakkiképzéssel teljesített önkéntes katonai szolgálatért: (további) 32 pont