Hazai hírek

Nem lesznek kamerák a tantermekben

a tantermekben nem lesznek kamerák.
(Fotó: Pexels)

A belügyminisztérium kérdőívet küld az alap- és középiskoláknak, hogy megállapítsa, mennyire biztonságosak, és milyen a fiatalok mentális egészsége. Ezután kerülnek sorra a főiskolák és egyetemek.

Az átvilágítás alapján sorolják majd biztonsági kategóriákba az iskolákat, és ez lesz a támpont, hogyan kell reagálni, ha történne valami.

A következő lépés, hogy minden iskola számára kijelölnek egy személyt a rendőrségen, akivel szükség esetén azonnal kapcsolatba lehet lépni.

Az országos rendőrfőkapitány szerint egyes óvintézkedések már most is magától értetődőek, ilyen az iskolák bejárati ajtajának zárva tartása. Emellett felmerül, hogy egyes iskolákban érzékelő berendezést szerelnek fel a bejáratnál, szóba jöhet iskolaőr, beléptető rendszer, térfigyelő kamerarendszer – mindez persze pénzkérdés. Mindenhol nem lehetnek ilyen eszközök, ezért is akarja a belügy kategóriákba sorolni az iskolákat.

Emellett a belügy egyeztetni akar a régiófejlesztéssel és az önkormányzatokkal, hogy ha térfigyelő kamerarendszerre pályáznak uniós pénzekből, úgy tervezzenek, hogy az iskolák környékére is jusson belőlük. Azt viszont az oktatási minisztérium leszögezte: a tantermekben nem lesznek kamerák.