Kitekintő

Csak 9 órakor kezdődne a tanítás, hogy fékezzék a járványt

A koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol Budapest vezetése.

Karácsony Gergely főpolgármester hivatala rámutatott, a reggel 7 és 8 óra közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főként közép- és felsőoktatásban tanuló. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a budapesti városvezetés ezért azt javasolja az iskoláknak, szeptembertől csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben.
Az elképzelésről egyeztetett a városvezetés és a BKK, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, tíz budapesti tankerület, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, az egyházak és más szervezetek.
A BKK adatai szerint egy lépcsőzetes kezdéssel 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot a járműveken.
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a gyakorlatba való átültetésről még tovább egyeztetnek az iskolaigazgatókkal, és a főváros a munkáltatókkal is hasonló fórumot szervez. Azokon a munkahelyeken, ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén bevezethetnék a csúsztatott munkakezdés – tájékoztatott a fővárosi önkormányzat.