Hazai hírek Oktatás

Az új módszer szerint tanító iskolák térképe

az új módszer szerint tanítanakInteraktív térképet készített a minisztérium azokról az iskolákról, amelyek úgy döntöttek, hogy az új módszer szerint tanítanak. 2024 szeptemberétől több mint 400 további alapiskola kezd az új kerettanterv szerint oktatni, ebben a tanévben még csak 39 iskola kezdte így tanítani az elsősöket.

Az interaktív térképen, amelyet könnyen kinagyíthat (jobb felső gomb) és kereshet rajta, illetve az alábbi listán megtalálja azokat az iskolákat, amelyek támogatást igényeltek az új tanterv bevezetésére 2024 szeptemberétől, valamint azokat az iskolákat is, amelyek már 2023 szeptemberében megkezdték az új tanterv fokozatos bevezetését.

2023. december 19-ig jelentkezhettek be az iskolák az új rendszerbe. Az alapiskolai oktatásban végrehajtott változások fő célja, hogy a tanulók a 21. század követelményeinek megfelelően tudjanak írni-olvasni és számolni. Jövő szeptembertől 40 magyar tannyelvű alapiskola áll át a ciklusos rendszerre. Az oktatási minisztérium nem válogatott az iskolák között, minden érdeklődő intézménynek lehetővé tették, hogy csatlakozzon a kísérleti programhoz, melynek legnagyobb előnye, hogy az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVaM) és a Regionális Pedagógustámogató Központok (RCPÚ) mindenben segíti az iskolákat az átállásban.

A tervek szerint 2025-ben már 600 alapiskola tanít majd az új módszer szerint. 2026 szeptemberétől pedig az ország összes alapiskolája az új Állami Pedagógia Program alapján fog működni.

A tervezet szerint a 21. század iskoláját a tanulási lehetőségek megnyitásának, minden ember elfogadásának (befogadó iskola), az élet fenntarthatóságáért való felelősségvállalásnak (zöld iskola) és a digitális technológiák hatékony és biztonságos használatának (digitális iskola) kell jellemeznie.