Egyéb kategória

47-tel kevesebb magyar elsős Nyitrai megyében

A megyéhez tartozó Nyitrai, Érsekújvári, Komáromi és Lévai járásban a tavalyi 1177-ről 1130-ra csökkent a beíratott magyar elsősök száma.

A Nyitrai járás hét magyar iskolájába tavaly összesen 17, idén pedig 15 gyereket írattak be. Nyitracsehiben nulláról kettőre emelkedett, Alsóbodokon ötről nullára csökkent, Gímesen nulláról háromra emelkedett, Kolonban és Nagycétényben ötről négyre csökkent, Zsérén nem változott (kettő) az elsősök száma. A pogrányi magyar iskolába tavaly és idén sem írattak gyereket.

Érsekújvári járás

Biztatók az eredmények, 16-tal több gyereket írattak magyar iskolába, mint egy éve. Érsekújvárban tavaly 48, idén 54, Párkányban tavaly 70, idén 81 gyereket írattak magyar iskolába.
Lóthi Blanka, a szímői Jedlik Ányos Alapiskola igazgatója elmondta, a halasztások miatt 12 helyett ősszel csak 9 elsős kezdte meg a tanulmányait. A most beíratott 8 leendő tanuló roma származású, a pedagógusok mindent megtesznek a felzárkóztatásukért. A járásban már csak négy kisiskola működik, miután a bényit 2015-ben, a bartit és a pozbait 2017-ben bezárták. A kisiskolák közül Fűrön a legrosszabb a helyzet, ahol egyetlen elsős sem lesz ősztől, és tavaly is csak egy gyereket írattak be. Zsitvabesenyőre tavaly négy, idén csak két elsőst írattak. A kisújfalui kisiskolában eggyel, a nánaiban kettővel több elsős lesz, mint tavaly. A nagykéri közös igazgatású alapiskolába kettővel kevesebb gyereket  írattak be, mint egy éve.
Az Érsekújvári járás két legnagyobb községében elégedettek az eredményekkel. Udvardra tavaly és idén is 29 gyereket írattak. Tardoskedden tavaly 18, idén 17 gyereket vittek. Szőgyénben hattel, Kéménden öttel több gyereket írattak be idén, mint az előző tanévben. A párkányi régióban lévő Ipolyszalkán, ahol az iskola a közelmúltban vette fel Turczel Lajos nevét, ugyancsak örülnek az eredményeknek, mivel tavaly nyolc, idén tizenhárom gyerek számára választották a szülők ezt az iskolát. A párkányi régióbeli Kürtön tavaly 19, idén 14 gyereket írattak be a szülők. Köbölkúton idén is 14 leendő elsőssel számolnak. Kéménden öttel több, Muzslán néggyel kevesebb gyereket írattak be, mint tavaly.

Komáromi járás

A járásban idén 34-gyel kevesebb gyerekkel írattak magyar iskolába a szülők, mint egy évvel korábban. Ennek közel fele (16) a négy komáromi iskolára esik, de ez nem annyira fájdalmas csökkenés, itt ugyanis az egyes iskolák közti eloszlás évről évre változik.
Gútán sem jelentős a csökkenés (81-ről 78-ra), viszont az egyik alapiskolában veszélybe került az első osztály megnyitása – erről az önkormányzat következő ülésén fognak tárgyalni. A járás harmadik városában, Ógyallán 35-ről 31-re csökkent a beíratottak száma.
A teljes szervezettségű iskolák közül nem változott, illetve 1-2 fővel emelkedett vagy csökkent a beíratottak száma Bátorkeszin, Izsán, Marcelházán, Madaron, Nemesócsán, Szentpéteren és Csallóközaranyoson. Ekelen hattal, Lakszakállason öttel, Hetényben néggyel nőtt a beíratott gyerekek száma. Ugyanakkor Csicsón nyolccal, Naszvadon héttel, Búcson néggyel kevesebb elsősre számíthatnak. Dunamocson a tavalyi 8-cal szemben idén 3 gyereket írattak be. Első osztályt viszont nem tudnak nyitni.
A kisiskolák közül Keszegfalván csökkent leginkább a beíratottak száma – a tavalyi 13 helyett idén csupán 7 gyereket írattak be. Martoson 6-ról 3-ra, Nagykeszin 4-ről 2-re, Dunaradványon 3-ról 2-re csökkent a beíratott gyerekek száma. Ezzel szemben Karván a tavalyi kettőről hatra, Tanyon kettőről háromra emelkedett a leendő elsősök száma.

Lévai járás

A tavalyi évhez viszonyítva harminchárom fővel csökkent a magyar alapiskolába íratott gyerekek száma. Az, hogy végül hány elsős ül be az iskolapadba, csak szeptemberben dől el. Tavaly például a beíratott 158 helyett 174 kezdte meg a tanévet a járás valamelyik magyar iskolájában.
A Lévai járásban tizenhat magyar alapiskola működik. Míg Ipolyszakálloson hétről nyolcra, Barssárón hatról hétre, Nagyölveden kilencről tizennégyre, Ipolyvisken egyről négyre, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Egyházi Alapiskolában és Gimnáziumban tizennyolcról húszra emelkedett a beíratott elsősök száma, addig Ipolyság másik iskolájában, a Pongrácz Lajos Alapiskolában tizenhárommal fővel csökkent. A beíratási eredmények alapján a következő tanévet tizennyolc elsőssel kezdik. Zselízen kilenccel (31 helyett 22), Léván hárommal (tizenöt helyett tizenkettő), Csatán néggyel (tizenegy helyett hét) csökkent a beíratott gyerekek száma. A beiratkozási statisztikák szerint Alsószemeréden kettő helyett egy, Farnadon öt helyett kettő, Érsekkétyen hat helyett három, Paláston öt helyett kettő, Garamsallón három helyett egy, Nagysallón hat helyett négy elsős lesz. Míg a szalatnyai iskolába tavaly két gyereket írattak (szeptemberre végül öt elsősük lett), addig idén egyet sem.

The post 47-tel kevesebb magyar elsős Nyitrai megyében appeared first on Magyar iskola.