Hazai hírek

Egyszerűen kérvényezhetik erkölcsi bizonyítványukat a tanárok

Körülbelül két perc alatt, különösebb probléma nélkül, interneten kérvényezhetik a pedagógiai alkalmazottak az erkölcsi bizonyítvány kiállítását – írta az Új Szó.

Az oktatási minisztérium minden pedagógiai alkalmazott számára kötelezővé tette, hogy egy internetes applikáció segítségével kérvényezze erkölcsi bizonyítványának kiállítását: egy dokumentumot arról, hogy a múltban elítélték-e jogerősen vagy sem.

A dokumentum alapján egy hivatali alkalmazott megítéli, hogy az adott pedagógus feddhetetlen-e vagy sem. Ha nem, automatikusan elveszíti állását. Magát a dokumentumot azonban sem az érintett pedagógiai dolgozó, sem az igazgató nem kapja kézhez. Feddhetetlen az a pedagógiai dolgozó, aki nem volt jogerősen elítélve sem súlyos bűntettért, sem szándékosan elkövetett bűncselekményért, sem munkakörében gondatlanságból elkövetett bűncselekményért.

Hol?

A www.crinfo.iedu.sk/RISPortal/ honlapon találják a pedagógusok azt az applikációt, ahol minden tanárnak személyre szabott bejelentkezési névvel és az ehhez tartozó jelszóval kell belépnie. „Az iskolák lekérhetik ezeket a bejelentkezési adatokat egyben, vagy mindenki intézheti individuálisan is – magyarázta a lapnak Tóth Csilla, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatóhelyettese. – Mi az adatbázis alapján egyben kértük ki a pedagógusok bejelentkezési kódjait, és minden kollégának odaadtunk.” Az iskola pedagógusainak nagy része már használta az applikációt és semmiféle problémát nem tapasztalt.

A kérdőív szépen végigvezet a rendszeren, néhány dolgot kell csak betölteni.

A folyamat egyszerűségét Kulcsár Mónika, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatóhelyettese is megerősítette a lapnak. „Néhány kollégának kisebb technikai gondjai adódtak, de összességében probléma nélkül sikerült elküldeni a kérvényeket. Két perc alatt meg lehet csinálni” –mondta Kulcsár Mónika

Az erkölcsi bizonyítványok kötelező kérvényezésével a minisztérium egy pozsonyi pedofil tanár esetére reagált. Kulcsár Mónika azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigorítás kizárólag a pedagógusokra vonatkozik. „Vannak olyan iskolai alkalmazottak, akik szintén kapcsolatba kerülnek a gyerekekkel, és számukra nem kötelező az erkölcsi bizonyítvány kérvényezése. Szerintem nincs olyan tanár, aki ezt megfelelő válasznak tartaná a minisztérium részéről a történtekre.”
Tóth Csilla is a buktatókra figyelmeztet. „Elég egy emberi tévedés, és azonnal el kell bocsátani egy alkalmazottat. Mire esetleg egy bírósági eljárás a végére ér, több hónap is eltelhet. Addig, amíg emberek bonyolítják le ezeket a folyamatokat, benne van a tévedés lehetősége” – zárta az igazgatóhelyettes.
A minisztérium tájékoztatása szerint eddig több mint 80 ezer pedagógus kérvényezte erkölcsi bizonyítványának kiállítását.