Versenyek

Selyés diák az idei országos esszéíró verseny győztese

A komáromi Selye János Gimnázium tanulói a hagyományokhoz hűen 
idén is bekapcsolódtak 
a Cogito esszéíró pályázat megmérettetéseibe. Az iskola beszámolója.

A pályázatot a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium és az SZMPSZ Pozsony-Szenc Területi Választmánya hirdette meg 15. alkalommal. A cél, hogy feltérképezzék a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, életfilozófiáját.

A pályázók 5 témakörből választhattak, így 5 kategóriában hirdettek győztest, az országos megmérettetésnek viszont minden évben van egy abszolút győztese, a pályázat fődíjasa.

Idén Lénárt Dóra, Felsőszeliből származó diáklányom volt a verseny egyik résztvevője. Dóri az 1. évfolyam tanulója, nyitott, olvasott lány. Lelkesedése szinte páratlan volt, amikor megtudta, hogy ezen a versenyen az ország hasonló korú fiataljaival mérheti össze rátermettségét, de az abszolút győztesnek járó elismerésre talán még ő se gondolt…

A díjkiosztón a zsűri elnöke, Cs. Liszka Györgyi ismertette az egyes kategóriák győzteseit. Ezután adták át az esszéíró verseny fődíját, melyet Lénárt Dóra nyert el. Pályamunkája címe: Élsz, vagy csak élni akarsz? (Hol vannak a Te határaid? – kérdezi Soren Kierkegaard).

Legyen itt néhány őszinte gondolat fődíjasunktól is, aki sok megmérettetésen vett részt, de Selyés diákként először élhette át ezt az élményt.

„Sosem a díjakért küzdöttem, az én célom mindig is az volt, hogy a szavaim eljussanak az emberi lelkekhez, hogy az írásaimban mindenkinek legyen egy kedvenc mondata, amivel azonosulni tud, s ha csak néhány perc erejéig is, de megjegyzi magának.”

Farkas Adrianna magyartanár