Egyéb kategória Hazai hírek

Ekotopfilm–Envirofilm fesztivál és Junior fesztivál Somorján

Január 23-án rendezik meg a somorjai vmk-ban az Ekotopfilm – Envirofilm fesztivált, amelyen dokumentumfilmeket láthat a közönség, az alap- és középiskolásokat Junior fesztivál várja.

A Ekotopfilm–Envirofilm fesztivál minden évben díjnyertes külföldi és hazai dokumentumfilmeket sorakoztat fel. A szervezők igyekeznek a környezettudatosságra fókuszálni. „A fesztiválfilmek a természet szépségét, még érintetlen távoli helyeket mutatnak be, de azt is, milyen negatív hatással van a környezetre a mai fogyasztói tárdadalom. Nem megijeszteni akarjuk az embereket, hanem informálni, figyelmeztetni és motiválni őket, tanulnunk kell a helytelen szokásokból“ – mondta Peter Lím, a fesztivál igazgatója.

A fesztivál

A fesztivál az alap- és középiskolásoknak szóló programmal indul, a gyerekek érdekes információkat kaphatnak a környezetvédelemről. Az esti program 16 óra és 21.30 között zajlik, a filmek sokféle témát dolgoznak fel. Érdekes dokumentumfilmet láthat a közönség a farkasfalkákról, egyedülálló felvételeket a rideg tundrákról, sokat megtudhat arról, hogyan lehet elkerülni a pazarlást, információkat kaphat a fenntartható élelmezésről, arról, hogy elképzelhető-e egy rovarmentes világ, vagy inspiráló történetet láthat egy aktivistáról, a modern kori Jeanne d’Arc-ról. Beszélgetést szerveznek a veszélyben lévő méhekről.
A belépés ingyenes. A programmal kapcsolatos további információk a www.ekotopfilm.sk/samorin weboldalon találhatók. (km)

A fesztivál egyszerre ünnepség is, azaz szórakozás. Az egész napos és az esti filmvetítéseknek, kísérő rendezvényeknek és programoknak köszönhetően ez egy egész hétig tartó happening. A fesztivál interaktív rendezvény is egyben, amely nemcsak nevén nevezi a problémákat, hanem azok megoldását is elősegíti. Az egész világról érkeznek ide filmek megmérettetésre.

A filmalkotások

A filmalkotások a következő szekciókba kerülnek besorolásra: tudomány és technika, természetfilmek, dokumentumfilmek, oktatófilmek, publicisztikai filmek, gyermek- és ifjúsági filmek, videóklippek, játékfilmek, zenés filmek és reklámfilmek. Kísérőprogram alatt a szakembereknek a laikus nyilvánossággal folytatott interaktív vitafórumát értjük, de ide tartozik a városközpontban található téren, nem formális keretek közt zajló eseményművészet (happening) is, amely kiváló hazai és külföldi művészek és zenekarok részvételével valósul meg.

A fesztivál hagyományos része a „Junior fesztivál – ekotopfilm a gyermekek és az ifjúság részére“, melynek célja, hogy a legaktuálisabb információkkal lássa el a fiatal generációt az emberi tevékenység minden területén végbemenő globális fejlődésről, külön hangsúlyt fektetve a tartósan fenntartható fejlődésre.

Forrás: Ekotopfilm