Hazai hírek Oktatás

Nyílt nap a Comenius Egyetem magyar tanszékén

Nyílt napot tart a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék január 25-én, szombaton a 2020/2021-es tanévben nyíló tanulmányi programokról.

Program:

10.00-11.00
Találkozás a kar vezetésével a Moyzes teremben (Gondova 2, bejárat a Vajanského nábrežie felől)
11.00-14.00
Személyes konzultációra a tanszéken, a Gondova utcai épület 146-os helyiségében várják az érdeklődőket, ahol beszélgethetnek a tanszék végzős diákjaival is.

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék jelenleg négy tanulmányi szakot kínál az érdeklődőknek:

1. Magyar nyelv és irodalom – tanár szak,

2. Magyar nyelv és kultúra – tolmács-fordító szak,

3. Finn nyelv és kultúra – tolmács-fordító szak,

4. Kiadványszerkesztő szak.

A tanszék az ERASMUS és a CEEPUS csereprogramok keretében több európai – elsősorban magyarországi, finnországi, ausztriai és olaszországi – egyetemmel tart fenn tudományos kapcsolatot. A legtehetségesebb hallgatók féléves részképzésen vehetnek részt a csereprogramba bekapcsolódó külföldi egyetemek valamelyikén.

A tanszékről

A Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán 1923 óta tanulhatnak magyar nyelvet és irodalmat az érdeklődők. A szak oktatása a kezdetekkor az ún. magyar szemináriumon folyt, később az ún. szlovák szeminárium, majd a klasszikus nyelvek tanszéke keretében realizálódott. Az önálló magyar tanszék 1959-ben alakult meg, vezetője Sas Andor történész és irodalomtudós lett. Azóta több jeles szlovákiai magyar nyelvész és irodalomtörténész volt az intézmény munkatársa.

A magyar szakos hallgatók első generációját Turczel Lajos, Sima Ferenc, Jaroslava Pašiaková és Garaj Lajos oktatta. Csanda Sándor, Jakab István, Zeman László és Fónod Zoltán személyében rövidesen új tagokkal bővült a tanszék, majd Zalabai Zsigmond, Tőzsér Árpád és Grendel Lajos is az érdemes tanárok sorába lépett. Rövid ideig az intézmény tagja volt Rudolf Chmel hungarológus és Szabómihály Gizella nyelvész is. Az oktatás nyelvészeti részének színvonalát magyarországi vendégtanárok erősítették, többek között Deme László, Kázmér Miklós, Käfer István, Mokány Sándor, Szabó József, Vörös Ottó és Cs. Nagy Lajos.

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék jelenleg négy tanulmányi szakot kínál az érdeklődőkne. Az intézmény jelenlegi munkatársai a következők: prof. PhDr. Lanstyák István, PhD; doc. Mgr. Csehy Zoltán, PhD; doc. Mgr. Misad Katalin, PhD; doc. Mgr. Polgár Anikó, PhD; PhDr. Dusík Anikó, PhD; Mgr. Zuzana Drábeková, PhD; Mgr. Sebők Szilárd, PhD; Mgr. art. Száz Pál, PhD. A tanszéken két külföldi tanár is oktat: doc. Nádor Orsolya, PhD. (Magyarország) és Mgr. Timo Laine (Finnország).