Hazai hírek Oktatás

Idén nem lesz középiskolai felvételi, jegyek és pontok döntenek

Idén elmaradnak a klasszikus középiskolai felvételik – jelentette be Branislav Gröhling oktatási miniszter. A kilencedikes diákok eddigi tanulmányi előmenetele alapján határozzák meg a középiskolák, hogy kit vesznek fel.

A minisztérium által kidolgozott pontozási rendszerbe beszámítják az alapiskola 8. évfolyamából az év végi, valamint a 9. félévi bizonyítvány jegyeit. A szlovák nyelvből, matematikából és magyar nyelvből szerzett jegyek számítanak, emellett a gimnázium vagy a különféle szakközépiskolák döntik el, hogy melyik további három tantárgy érdemjegyeit veszik figyelembe. Emellett a diákok pontokat kapnak az olimpiászokon és más tanulmányi versenyeken való részvételért, a sportversenyek és egyéb megmérettetések eredményeit is figyelembe veszi az iskola a minisztérium által kidolgozott pontrendszer alapján.

 Ha a tanuló az utolsó három tanévben minden tantárgyból kitűnő volt, minden tanévre öt pontot kap az általános értékelésben.
A harmadik kategóriában a pontszámok nullától 100-ig terjedhetnek, itt az olimpiászokon elért eredményeket is beszámítják, amit elég a szülőnek bejelentenie, a középiskola pedig ellenőrzi az információt a Iuventán keresztül” – mondta Gröhling. A kritériumok között szerepelnek még például a sportversenyeken, a művészi tevékenységek terén, az országos és nemzetközi versenyeken elért eredmények. Egy saját kritériumot a középiskola határozhat meg.

Május 15-ig kell elektronikusan elküldeni a jelentkezést az iskolának, két iskolába lehet jelentkezni, május 29-én lesz kihirdetve, hogy kit kit vettek fel. Ha két középiskola is felvette a diákot, június 4-ig el kell dönteni, hogy melyik iskolába megy a gyerek.

Ezt követően az iskolák összegzik a szabad helyeket és június 15-ig eldöntik, hogy hirdetnek-e pótfelvételit.

A pótfelvételik után lép be a képbe az iskolaügyi hivatal, és mivel minden gyereknek kell középiskolai tanulmányokat folytatnia, az üresen maradt helyek alapján eldönti, hol fog tanulni a diák.

Természetesen szeptemberben arra kell számítani, hogy lesz vándorlás az iskolák között, ez máskor is előfordul, most pedig nyilván nagyobb számban érkeznek majd az átjelentkezési kérelmek.

Idén 40 ezer kilencedikes végez az alapiskolákon, és mivel két helyre is jelentkezhetnek, a minisztérium nem akarta megkockáztatni a 80 ezer felvételiztetés klasszikus megrendezését.

„Ez komoly lépés afelé, hogy az iskolák ilyen módon határozzák meg a profiljukat, a kritériumaikat és a lehetőségeiket” – jegyezte meg a miniszter. Az oktatási tárca vezetője szerint az online felvételi azért nem járható út, mert nem azonosak a feltételek és a diákok körülményei. „Az iskolák műszaki felszereltsége is problémát jelentene, és így nem lenne igazságos a felvételi eljárás” – zárta Gröhling.

A nyolcosztályos gimnáziumokra vonatkozó rendelkezéseket később teszik közzé. (l)

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/04/kriteria-prijmacieho-konania.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/04/prijmanie-na-stredne-skoly-2019-20.pdf”]

 

A minisztériumi rendelet a felvételikről