Kitekintő

Iskolaőrség fogja biztosítani a tanárok védelmét Magyarországon

Mintegy 500 súlyos fegyelmi problémákkal küzdő intézményben – ebből 140-150 szakiskolában – fognak iskolaőröket alkalmazni.

Az iskolaőrség korábbi rendőrökből álló testület lesz, amely a tantestület részeként fog működni, és folyamatosan jelen lesz a kinevezett iskolákban. Azokról az iskolákról van első sorban szó, ahol a felmérések alapján rendszeresen fegyelmi problémák vannak. Az iskolaőrök feladata az, hogy a rendet biztosítsák, a tanárokat megvédjék, ugyanis egyes iskolákban folyamatosan fennáll a tanárokkal szembeni verbális vagy fizikai veszély..

A sajtótájékoztatón elhangzott, fegyver nem lesz az iskolaőröknél, más kényszerítőeszköz azonban igen, az iskolaőrök pedig közbeléphetnek amikor szükséges. Az iskolák számáról elmondta, egyelőre úgy tűnik, jelenleg ennyiben szükséges iskolaőrök alkalmazása, de a későbbiekben, ha indokolt, hajlandóak további iskolaőrt alkalmazni.

Kibővítik továbbá azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd.

Iskolaőrség