Egyéb kategória

Cáfolják, hogy iskolai zaklatás volt a ruttkai késelés oka

A ruttkai késelést elkövető 22 éves férfi több ismerőse, volt iskolatársa is azt nyilatkozta a médiának, hogy a támadót folyama-tosan csúfolták, zaklatták diákkorában a kinézete miatt. A város polgármestere szerint nem igaz, hogy ilyesmi állhat a támadás hátterében, melyben életet vesztette az iskola igazgató-helyettese, négyen pedig megsérültek.

Branislav Zacharides polgármester visszautasítja, hogy a támadás oka ilyenfajta zaklatás lett volna, szerinte az iskola példaértékűen kezeli az ilyen helyzeteket, azonnal cselekszik, ha felmerül a zaklatás gyanúja.

Zacharides a TASR hírügynökségnek azt mondta, számos „hazugság, féligazság és találgatás” látott napvilágot a támadóval kapcsolatban. „Amíg ebbe az iskolába járt, semmi jel nem mutatott arra, és nem is volt nyoma annak, hogy bárki zaklatta volna” – hangsúlyozta.

A Facebookon az az álhír is terjed, hogy a támadó roma nemzetiségű volt, tehát az első szlovákiai iskolai ámokfutást roma támadó követte el. Ez álhír, a támadó nem roma volt, ezt a rendőrség hivatalosan is megerősítette.

„Megállapítottuk, hogy egyetlen biztonsági tényezőt sem hagytak figyelmen kívül az iskolában, és a létesítmény megfelel az összes biztonsági előírásnak. Ezt a tragédiát azonban így sem lehetett megakadályozni” – mondta a polgármester, aki szeretné, ha legalább néhány nappal a tanév vége előtt visszatérne az iskolába a normális élet. A kinyitásáról még nem született döntés. (l)