Oktatás Szabadidő

Önkéntes alapon működnek majd a nyári iskolák

ministerstvo-skolstva-Branislav-GrohlingÖsszesen félmillió eurót különített el az oktatási minisztérium a koronavírus járvány miatt a nyári iskolák támogatására.

Branislav Gröhling arról tájékoztatta a sajtót, hogy számos iskola már a múltban is tartott különböző nyári foglalkozásokat a gyerekeknek. Most az a különbség, hogy ezeket anyagilag is támogatja a minisztérium. A támogatást azok az iskolák igényelhetik majd, melyek augusztus utolsó három hetében legalább egy héten keresztül programot kínálnak az alap-iskolák és a speciális iskolák tanulóinak. A nyári iskolák augusztus 10. és 28. között hétfőtől péntekig lehetnek nyitva.

A foglalkozásokra két kategóriában igényelhetnek támogatást az iskolák. A napi öt-, illetve hatórás foglalkozásokat 500, a napi hét, illetve 10 órás foglalkozásokat 800 euróval támogatja az oktatási tárca. Egy-egy kérvényező maximálisan 2600 eurós hozzájárulást kaphat a minisztériumtól, vagyis párhuzamosan több csoporttal is foglalkozhatnak. A kapott támogatást felhasználhatja az iskola a nyári iskolákban részt vevő pedagógusok vagy civilek fizetésére, a szükséges segédeszközök megvásárlására, de fedezhetik belőle egy-egy kirándulás útiköltségét is.

Egy-egy tanulócsoportba legfeljebb 20 diák osztható be. A programok kidolgozásába a szabadidőközpontokat, a közösségi központokat és a nonprofit szervezeteket is bevonhatják a szervezők.

Branislav Gröhling hangsúlyozta, hogy a nyári iskolák programjai nem lehetnek olyanok. mint a hagyományos tanórák. Változatos és az élményalapú oktatást kell nyáron biztosítani.