Hazai hírek

Újra bevezetik a tavaszi korlátozásokat: veszélyhelyzetet hirdet a kormány

Ján Mikas országos tiszti főorvos a válságstáb mai tanácskozása alatt bejelentette, hogy betiltják a tömegrendezvényeket, köztük a sportrendezvényeket és az egyházi rendezvényeket is. Ismét veszélyhelyzetet hirdet a kormány. 

Mikas szerint az iskolákat egyelőre nem kell bezárni!

Igor Matovič közölte, hogy az összes vendéglátóhelyet este 10-kor be kell zárni. A vendéglőkben is szigorúan kötelező a maszk, csak az étkezés idejére lehet levenni. Tilos mindennemű összejövetel, kivéve az esküvőt, a keresztelőt és a temetést. Az engedély csak a szertartásra vonatkozik, lakodalmat, tort nem lehet rendezni. Miséket sem lehet tartani. 
Újra korlátozzák a vásárlást, az üzletek előtt ismét sorakozás lesz: csak annyi embert lehet beengedni, hogy 10 négyzetméternyi területre jusson egy vásárló. Ezt úgy biztosítják, hogy csak ennek megfelelő számú bevásárlókosár lehet használatban.
A szabadban is kötelező lesz ismét a maszkviselés, ha két méteres körzetben olyan személy tartózkodik, akivel nem élünk egy háztartásban.

Branislav Gröhling oktatási miniszter ma elmondta, az iskolák működésében nem lesznek komoly változások, igyekeznek a jelenlegi szabályok szerint biztosítani a tanítást. Sikernek nevezte, hogy a diákok majdnem 99 százaléka jár iskolába.
Ugyanakkor ez a szám az egyes egyetemeken elrendelt távoktatás miatt már csak az alap- és középiskolásokra vonatkozik. Matovič elmondta, az iskolákban marad a kötelező maszkviselés, és most már az alsó tagozaton is „nagyon határozottan” ajánlják, bár nem teszik kötelezővé.

Szlovákia nem zárja le az osztrák és a magyar határt, az ottani esetszámok emelkedése ellenére nem kerülnek a vörös zónába. Ennek elsődleges oka azonban az, hogy alaposan romlott a szlovákiai helyzet és már nem tér el jelentősen a szomszédos országokétól. (l)